Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Mořské pokrmy si Češi oblíbili, milují krevety

Krevety, ústřice, krabi i hlemýždi se podle oslovených předních šéfkuchařů stále častěji objevují na jídelních lístcích tuzemských restaurací ve větších městech. Ačkoli jsou Češi ve srovnání s Evropskou unií podprůměrní jedlíci ryb, exotické korýše a měkkýše se naučili jíst na svých zahraničních cestách a vyhledávají je i po návratu domů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

T. Hošek

13. 3. 2012 22:23
.....

rozhodně jsou lepší mušle mladší... ty staré za moc nestojí. Ale otrava ... to snad přeháníte ne.... ;-)

0 0
možnosti

Z. Kulhánková

14. 3. 2012 2:25
Re: .....

Otrava může způsobit cokoliv od průjmu po ochrnutí a smrt. Je důležité, aby mořské potvory 1) byly čerstvé 2) nepocházely z místa, kde se právě vyskytují jedovaté řasy. Ani o jednom si v Praze nemůžete být jistí. Když jdeme sbírat ústřice, vždycky napřed zkontrolujeme, jestli tu není varování o "red tide".

Amnesic shellfish poisoning (ASP)- is caused by Domoic Acid in shellfish. Symptoms are mainly gastrointestinal, especially at low levels, however about a quarter of cases experience neurological problems including memory loss that may be significant and permanent. Symptoms first appear within 24 hours and neurological difficulties within 48 hours. Toxic algae of the Pseudonitzchia genus produce Domoic Acid.

Neurotoxic shellfish poisoning (NSP- ) attacks the nervous system. Symptoms include difficulty in swallowing, double vision, unsteadiness and tremor, nausea, diarrhoea, vomiting, numbness, tingling of the mouth, lips and extremities. Difficulty in distinguishing between hot and cold is also a characteristic. Onset of symptoms is likely to be within 24 hours. NSP is sometimes produced by an algal species known as Karenia mikimotoi.

Diarrhetic shellfish poisoning (DSP)- is caused by Okadaic Acid and related compounds. Symptoms are diarrhoea, nausea, and vomiting and abdominal pain. Acute symptoms usually occur within 12 hours and are of short duration. DSP group toxins are produced by a variety of phytoplankton species, mainly of the Dinophysis genus.

Paralytic shellfish poisoning (PSP)- is caused by a group of chemicals called the saxitoxins and gonyautoxins. These chemicals all differ in their toxicity to humans but paralysis sets in shortly after consumption.

0 0
možnosti

Z. Kulhánková

12. 3. 2012 16:32
V Praze to není moudré jíst - není to čerstvé

Ústřice podléhají zkáze velice rychle, takže se konzumace nedoporučuje, pokud nejste na dohled od moře. U krevet atd. dopravovaných na velké vzdálenosti nevíte, kolikrát byly rozmražené a opět zmražené - už jste určitě mnohokrát viděli mrazicí kontejner, ze kterého tekla voda.

Takže mořskou havěť ano, ale zajeďte si na ni tam, kde je zaručeně čerstvá, jinak riskujete velice nepříjemnou otravu s možnými doživotními následky.

Totéž platí pro sushi.

0 0
možnosti

A. Machacek

13. 3. 2012 1:05
Re: V Praze to není moudré jíst - není to čerstvé

Vase paronie je okouzlujici.

Jedl jsem sashimi v Korjske restauraci naproti divadla Semafor, jmeno jsem zapomel. Vse bylo cerstve a velice dobre pripraveno. Jedl jsem musle v Belgcke restauraci nekde pobliz Narodniho Divadla, majitel cisnik v namornickem tricku byl naprosto liny hlupak, ale ustrice byly cerstve a skvele. Nemusite jezdit do Nice na cerstve plody more, staci zajit do hotelu Alkron, tam vam padne brada madam.

0 0
možnosti