Diskuze
Šest haléřů za vodu z kohoutku? Číšníci ji nabízejí i za 30 korun
Děkujeme za pochopení.
i. rasmonn
vzkaz pro otravný hmyz
jsi hnusný a tvůj kamarád bude ,sršeň,všude jinde jsou rozepsané ceny
jídel, maso 40kč,přílohy atd.... ale to ti nebudu tady rozepisovat, běž
za kamarádem a běžte si pro vavřín.
M. Komárek
Paní Kulhánková to díky patologické zášti
k Čechům značně přehání, ale daleko od pravdy není. Necháte-li hosta sedět v restauraci zadarmo, tak toho s gustem využije. Můj dobrý kamarád má výbornou restauraci, ten vždy vypráví neskutečné příběhy. O jeden se podělím. Paní si chtěla dát svíčkovou. Pro zjednodušení je cena 100. Zeptala se, kolik bude cena bez masa. odpovědí bylo 90. tak se zeptala, kolik by to stálo bez knedlíků. odpověď - 90. Tak bez omáčky. Odpověď opět 90. Naprosto nas*aná opustila ke všeobecné spokojenosti restauraci. Ta kráva nechápala, že prostě nemůže v době oběda obsadit sama stůl pro čtyři a dát si svíčkovou za 50 (to byla asi její představa) a k tomu vodu zdarma.
Zapomeňte na marsistický výpočet prodejní ceny podle přímých nákladů. Musíte počítat výnos židle, kupní sílu, obsazenost, konkurenci kolem ....
Na obhajobu Čechů musím dodat, že Francouzi nebo Nizozemci jsou výrazně horšími hosty.
Z. Kulhánková
Re: Paní Kulhánková to díky patologické zášti
To není patologická zášť, to je trpká zkušenost. Zkuste třeba někdy jet jako průvodce s českým zájezdem do Vídně a nepropadnout se hanbou.
A. Reček
To je umělý problém
Jak to chodí v Praze nevím, ale u nás do hospody se chodí na pivo, kořalku, víno. Šoféři si dají nealko a neznám nikoho, kdo k jídlu u nás by si dal jen vodu. Zvláštní zvyk je někde s tou vodou.
Z. Kulhánková
Re: Sakryš
To púroto, že málokdo přijde do hospody, vydloube si zuby, a zase odejde. Ale Češi, jak je znám, by přišli jenom napít se té vody zadarmo a zajít si na toalety, a ještě se řvoucími dětmi.
M. Komárek
V restauraci se počítá výnos ze židle
už vidím ty chytráky co mají na podnikání buňky asi jako Parkanová na vedení armády, jak tam nechávají hosty sedět u vody za korunu či zdarma.
J. Orlík
Já se hospodským nedivím.
Průměrná Čech je neuvěřitelná vyžírka a je schopen sedět v hospodě dvě hodiny jen u té kohoutkové vody. Dáš si oběd? Nebo víno a chceš vodu? Tu ji máš zadarmo. Ale ne, že se z toho stane pravidlo. A tyhle hloupé řeči, že kohoutková voda stojí 6 halířů, no, to je sice pravda, ale ta balená taky. Jen z ní má vývar někdo jiný. A nakonec i ten hospodský, protože on koupí třetinku od velkododavatele za 8 kaček a prodá vám ji za třicet. Tak nevím, v čem vidíte problém.
M. Zof
Re: Já se hospodským nedivím.
Normálně stojí láhev 1,5 l balené vody 12 Kč. Možná ve velkoobchodě ještě méně. Z toho se rozlije 5 třetinek po 15 Kč, a je pohoda... Jestli do dá někdo za 30, tak je za vodou...
To samý Cola - 2 litry za 24 Kč v akci - 3 dcl prodá za 24 kč, a je to doma...
F. Dratva
Česká ostuda
Další velká ostuda českého národa. V zahraničí, alespoň kde jsem se pohyboval já, je zcelá běžné, že si klient řekne o vodu z vodovodu a dostane ji zdarma.
K. Pavlik
Re: Česká ostuda
No toto teda nemuzu potvrdit. Rozhodne se mne to nestalo v zemich Jugoslavie. Kohoutek s vodou je za rohem.
Ž. Halabudová
To není.
To není, jen o ceně vody. Prodávat 0,5 litru vody za 30,- je nehoráznost. Ale ani zdarma nelze. Proč? No, když vám číšník nese jídlo, tak v jeho ceně je zakalkulováno mnoho položek. Od provozních nákladů, po umytí talířů a nádobí. To znamená, že ivoda z kohoutku má nějakou, přiměřenou cenu. Včetně stočného a umytí skla.Jiná věc,je cenová politika restaurace.Zakalkulujeme cenu sklenky vody do ceny jídel? A můžeme ji podávat zdarma. Ale všichni víme, že nic není zdarma. Ani sleva.
M. Burian
Re: To není.
Asi to bude - jako ve všem - případ od případu jiné. Chodíme denně na oběd do restaurace, kde opravdu výborně vaří, a pokud si nedáváme něco točeného, tak jen kohoutkovici. A nikdy nám neúčtovali ani korunu. Je pravda, že se k nám jakožto ke štamgastům chovají jinak.
A. Stroller
nerozumím
Nerozumím tomu,čas od času se začnou pomlouvat majitelé restaurací ,že nechtějí nějakému šetřílkovi dát vodu z vodovodu....Operuje se cenou 6 halířů.A ten nájem toho prostoru,ve kterém tu vodu chcete konzumovat je kde?A tu servírku,co to přinese,pak sklenici odnes a umyje,aby do ni mohla dalšímu šetřilkovi natočit 6ti halířovou vodu natočit.Restaurace je tam proto,aby vydělávala a prodávala své produkty těm,kteří o ně mají zájem,rozhodně tam není od toho,aby kolemjdoucím poskytovala kohoutkovou vodu se vším servisem,kterej k tomu patří.Pokud chcete pít vodu z kohoutku,nikdo vám v tom nebrání,ale nechoďte s tím požadavkem prudit jiný.Příště napište třeba článek,že v restauraci byli tak zlí, a odmítli vám zadarmo ohřát a nasevírovat jídlo,co jste si přinesli z domu.To je totiž to samy.
K. Vlnovský
Poměrně kulturní zvyklosti
mají v USA: voda je v karafě na stole už při příchodu do restaurace, dojde-li, číšník ji automaticky dolije, a neúčtuje se. Účtuje se jídlo a to další pití, které si k tomu dám.
K. Pavlik
Re: Poměrně kulturní zvyklosti
No ale jen v drazsich restauracich. Kdyz si nekde date neco za dolar devadesat devet tak vam k tomu vodu samozrejme nedaji.
Toz tak.