Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Rozpékané pečivo rychleji tvrdne. Často obsahuje i 'éčka'

Rozpékané pečivo bude muset být v supermarketech viditelně označené. Podle odborníků má oproti tomu čerstvému značné nevýhody: "Rychleji tvrdne, proto se do něj přidávají různé emulgátory," vysvětlil v rozhovoru pro server Lidovky.cz Josef Příhoda z Ústavu sacharidů a cereálií při Vysoké škole chemicko-technologické.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

F. Svoboda

1. 8. 2012 19:01
Dotaz pro Brňáky.

Za totáče se v Brně byly pečeny nejlepší dalamánky na Moravě (z chlebové mouky, krásně vypečené naprasklé a voňavé, samozřejmě bez éček ). Byly prodávány na nám. Svobody i na České ulici. Dnes když přijedu do Brna nikde jsem je neobjevil. Ptám se proto místních znalců : existují ještě a kde jsou k mání ? ? ?

0 0
možnosti

P. Balcar

1. 8. 2012 9:51
Čerstvé kvalitní pečivo

Setkal jsem se s argumentací, že čerstvé kvalitní pečivo musí být dražší, což opravdu u kváskového chleba vs. tomu co se prodává jako "chleba Šumava" (jehož podíl tvoří rozemleté staré chleby) platí, protože kvasení zabere víc času než napěnění kypřícími prášky. No ale pak jsem přišel do podnikové prodejny, kde svůj chleba - kváskový s křupavou kůrkou a vazkou střídkou - prodávali o 15% než v samoškách. Tak babo raď jak ten marketing funguje ;)

0 0
možnosti

M. Bezouška

31. 7. 2012 17:24
ano, obsahují "éčka"

například kuchyňskou sůl. Tomu pánovi, co se v článku tak roztomile vykecává malé sdělení: "rozpékané" pečivo je v západní Evropě artiklem docela běžným a také se běžně vyrábí a dodávají zařízení, která ty housky nebo žemle či jak to nazvat rozpékají přímo "na place". To, že jsou dnes pekařské výrobky pod vší kritku je ovšem jiná věc, která by stála za obecnou diskusi.

0 0
možnosti

P. Horych

31. 7. 2012 16:45
Proč je v Česku tah hnusné pečivo?

Ve Španělsku, Rakousku je pečivo jak má být a vydrží.

0 0
možnosti

P. Balcar

1. 8. 2012 9:30
Protože ho Češi kupují.

Pokud by nekupovali automaticky to co se válí v čuprmarketu na regále, ale trochu víc vybírali nebo kupovali jinde, byly by i čuprmarkety tlačené k tomu, aby nakupovali pečivo od kvalitnějších dodavatelů.

Obdobné je to např. u rakouských jogurtů - nestalo se mi abych si vylosoval (při nákupu na dovolené chybí dlouhodobé zkušenosti) takovou břečku, co se zde běžně prodává.

0 0
možnosti

A. Novák

31. 7. 2012 14:53
éčka...

  Jsou nějak zdraví škodlivá? Proč tedy nejsou zakázaná? 

0 0
možnosti

J. Kadeřábek

31. 7. 2012 16:33
Re: éčka...

Éčka nejsou zdraví škodlivá a proto jsou povolená. Ovšem, že by byla zdraví prospěšná to nikdo netvrdí. Občas se některá dnes neškodná změní na závadná jako třeba aspartám.

0 0
možnosti

P. Fiala

31. 7. 2012 14:50
Filosofie o nemožnosti vstoupit po druhé do stejné řeky

Změnila se řeka. Má jinou morfologii a voda má jiné složení (lidé vypouští tuny a tuny jiných chemikálií včetně těch tělesných).

Změnil se subjekt jenž by vstupoval do změněné "řeky". Princip Obecné teorie relativity je o tomtéž.

Cemie je, dle mne, věda která může motivovat mnoho mladých žen a můžů v ČR, tato chemie má bohatou minulost, kterou tvořili absolventi chemických průmyslových škol a vysoké školy chemickotechnologické. Též umělci se jí zabývali. Je to tom hledání alchymisty, o nesmrtelnosti, neboť jsme živé bytosti na pohled oka, ale přemýšlíme-li podstatněji najednou jsme u makromolul, molekul a atomů, které se pohybují v prostoru a dokonce komunikují s jiným shlukem atomů, molekul, makromolekul tvořících jinou živou lidskou bytost, na pohled oka.

0 0
možnosti