Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Proč nám to děláte? zlobí se výrobci dochucovadel na šéfkuchaře

Snaha českých šéfkuchařů a populizátorů vysoké gastronomie o nápravu české kuchyně pořádně zavařila výrobcům dochucovadel. Čím dál tím častější kritika polotovarů a kořenících směsí se společnostem nelíbí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P. Sulc

29. 11. 2012 6:20
Autor clanku byl asi nadratovany.

Je to nejak pate pres devate, uroven novinariny je v haji. Nicmene problem z ochucovadly: je v nich priliz mnoho glutamanu sodneho a dalsi problem: je-li dlouho v plastiku, treba kdyz si nekdo koupi vetsi baleni, ten plastik do toho pusti svoje smrady, tedy jakesi chemikalie. Jak je to nezdrave, nemohu soudit, ale dobre to neni.

0 0
možnosti
MB

M. Bezouška

28. 11. 2012 19:00
tak takhle blbý

a zmatený článek už jsem dlouho nečetl. Zmastit dohromady "ochucovadla", což je, mimo jiné, například sójová omáčka, bez které si  v čínské kuchyni ani nevrznete, dohromady s různými druhy takzvaných hotových jídel může jen naprostý ignorant. Jo, abych nezapomněl - mnoho  všelijakých přípravků používají ve svých kuchyních i ti kuchařští géniové, co se tam k tomu vykecávají. Takže, v sumě - úděsný blábol!

0 0
možnosti
JD

J. Dvořák 188

28. 11. 2012 17:42
No to je nejnovější zpráva,ne !

My už hodně dlouho používáme svoje bylinky a jakékoliv jídlo jen v bio kvalitě !Jestli někdo řekne že je to podvod tak to máme všechny zvířata co chováme na maso podvodníky,tedy domácí prase je unterwasermann a slepice jakbysmet !

0 0
možnosti
IJ

I. Jemelka

28. 11. 2012 15:05
..a co tak konkretni fakta?

zajimavy clanek, uvadi jmena popularnich kucharu, vyrobcu potravin, jejich nazory (rozporne), ale pro ctenare chybi fakta, co tak nejaka otisknout, na dolozeni nazoru ? (treba slozeni tech dochucovatel ...)

0 0
možnosti
JC

J. Cerny

28. 11. 2012 15:03
Dochucovadla, polotovary nesvar densni doby

Pomalu se blizime k Anglicanum, kteri se bez nich nenaji. A uroven jejich kuchyne tomu odpovida - nejhorsi na svete! Co to znamena pouzivat v masivnim meritku tyto produkty? Ztratu vlastni identity, nebot vsechna jidla pak at je vari kdo chce jsou stejna, polotovary a dochucovadla musi byt trvanliva, takze je v nich plno konzervantu a antioxidantu - a  ty prestoze nejsou toxicke tak nas organismus zatezuji. Nehlede na to, ze u nekterych povolenych aditivu nejsou dodnes ucinky dlouhodobe konzumace zname.... A protoze se ve velke vetsine hotovych dochucovadel a polotovaru pouziva zakonem dovolene pancovani - to je nahrazovani drahych surovin levnejsimi, (napr. redeni jidel vodou) tak se ztrata konzistence musi dohnat vysokomolekularnimi modifikovanymi skroby s kterymi si lidsky organismus nevi rady nebot mu na jejich odbouravani chybi enzymy, ztrata chuti a aroma zpracovanim a redenim se dohani umelymi aromy, potraviny se dobarvuji povetsinou take syntetickymi barvivy.... kdyz si pak predstavim, co do nasich tel jde syntetickych latek musim se ptat kde zustava kvalita... Ale je to velky byznys s mohutnou loby, ktera nas denne ovlivnuje a denne nam tyhle "vymozenosti" sugeruje.... No konecne na neco vymrit musime, uz je nas tu na Zemi prilis mnoho...

.

0 0
možnosti
VV

V. Voracek

28. 11. 2012 12:50
Re: Poněkud zmatečný a zavádějící článek.

Pro vytizene lidi ruzna dochucovadla, instatni pokrmy jsou dobre... Ne kazdy muze travit pul dne varenim dobreho vyvaru.

Nevim, zda to byl Zdenek Pohlreich, kteremu slo hlavne o to, ze dochucovadla se nemaji pouzivat v restauracich, kde jsou od toho, aby opravdu uvarili. Mamka starajici se o 2 deti a chodici do prace nema case varit vse z gruntu pres tyden.

Ty vyrobci ale nejvice penez vydelavaji na restauracich a zavodnich kuchynich, kam to skutecne nepatri a tudiz se jim to nelibi...

0 0
možnosti
JK

J. Kliment

28. 11. 2012 12:17
Poněkud zmatečný a zavádějící článek.

Dochucovadla a instantní pokrmy jsou 2 různé věci. A dochucovadla jsou velice široký pojem - kde končí součást pokrmu a začíná dochucení? Instantní jídla jsou dost stará věc - masové užívání třeba polévek z kostky anebo sušených vajec a podobně bylo armádní záležitostí, veřejnost to vzala za své později. A pouhý fakt že se jedná o instantní pokrm neznamená že jde o něco škodlivého. Problém je spíše v chemických náhražkách, stabilizátorech a barvivech.

0 0
možnosti
JF

J. Frgalova

28. 11. 2012 12:19
Re: Poněkud zmatečný a zavádějící článek.

taky si myslím

0 0
možnosti

P. Čech

28. 11. 2012 12:15
Blogere Cuketko,

Uvědomte si, prosím, že v této zemi žije hodně lidí, kteří chtějí chutně, ale hlavně zdravě jíst. To s Vašimi chemickými dochucovadly nemohou. Ona výroba dochucovadel a jejich vnucování lidem není průvodním jevem doby, ale touhy po mamonu, získání peněz za každou cenu. Je mnoho lidí, kteří neváhají připravovat jídlo delší dobu a s přírodním kořením. Všelijakých náhražek mají dost.

0 0
možnosti
MP

M. Písecký

29. 11. 2012 7:01
Vy jste opravdu mimo,

už ani nečtete článek, aby náhodou nenarušil vaše utkvělé představy o světě.

Blogger Cuketka kritizuje používání chemie a polotovarů bez rozmyslu, a to zejména v restauracích, kde by měli mít čas dělat věci poctivě.

Jinak instantní produkty se budou vyrábět, dokud po nich bude poptávka. Až bude každý dělat vývar poctivě několik hodin jako vy nebo já, pak bujóny v kostce v regálech neuvidíte. Stejně tak "mamonáři" přestanou vyrábět a prodávat auta, kšiltovky nebo pivo v okamžiku, kdy o ně nebude zájem.

0 0
možnosti

M. Šemora

28. 11. 2012 10:44
ilustrační foto..

Chvíli jsem váhal, proč jsou na ilustračním fotu tofu, pórek a shitake - ale je to zřejmé: nepřátelé výrobců dochucovadel.

0 0
možnosti
MR

M. Raabová

28. 11. 2012 10:35
jak jsou dochucovadla závadná

to nevím, ale vím, že i špičkoví kuchaři užívají různé  worcestry a jiné omáčky a jak už tady někdo psal, Asie by už musela vymřít na katar žaludku. A jsou zdraví jak rybičky. Jestliže má někdo přecitlivělý žaludek, pak by to měl řešit a ne si ztěžovat na to, že bylo jídlo plné dochucovadel. Prostě doma jezme na co máme čas a chuť  a přestaňme už pořád žízením se blbostma

0 0
možnosti