Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nejen v chlebu. Varování před korýši najdete na polévkách i salátech

Nejen chléb Šumava. Také vlašský salát, fazolová polévka s uzeným masem nebo čabajková pomazánka obsahují stopy korýšů, měkkýšů či ryb. Server Lidovky.cz. zjišťoval, proč výrobci na etiketách uvádějí i alergeny, které by potraviny teoreticky obsahovat neměly.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

9. 1. 2013 12:53
Raději pro potraviny do Německa!

A také do Rakouska, Polska, kde je v běžné obchodní síti kvalita mnohem vyšší jak u  nás. A jsou to také země EU, ale holt není země jako země. U nás je Čechystán, vládne nám nestandardní pravice, DPH vysoké jako široko daleko ne, prostě si žijeme. Asi si DPH ještě zvýšíme, abychom měli z čeho financovat škody, které svou amnestií způsobil pan Klaus s Nečasem. I když proti Německu u potravin máme o více jak 110% vyšší DPH, tak to asi stačit nebude a brzy budeme muset zvýšit o další procenta. A pak bude složení výrobků zase o něco veselejší...

0 0
možnosti

8. 1. 2013 12:53
Docela se bavím...

Podle mne je to tím, že totálně blbneme. Vůbec nechápu smysl této normy. Krom toho alergik, kterému by i stopa něčeho natolik ublížila, si nebude tyto věci kupovat v krámě, ale uvaří si je doma, pro jistotu. Ten, kterému stopová množství alergenů nevadí, klidně sní i ta z obchodů bez varování na etiketě. Vždyť i na obale čisté hořké čokolády je napsáno: může obsahovat stopy mléka a oříšků...

0 0
možnosti

8. 1. 2013 12:33
Když si přečtete složení strouhanky,

kterou ještě drze označují jako "Clever",  v takové deBILLE, zjistíte, že výrobek obsahuje očekávatelných strouhankových ingrediencí jen stopy, jinak samý humus...8-O

0 0
možnosti

V. Ondys

8. 1. 2013 11:50
:))))))))))) Není nad dokonalý systém

z hlav nedokonalých lidí, to by se snad mělo :))))) úředně zakázat. Konzumenti všech zemí, trhněte si a koukejte víc mnohem pracněji produkovat sami v rámci svých možností na úkor jistoty i pohodlí, neobdělávané půdy je až :)))))))))))))))))))) nezdravě moc!

0 0
možnosti

8. 1. 2013 11:16
Je zarážející...

...kolik diskutujících nepochopilo, o čem článek vlastně je a tak jen melou blbosti, jak za komunistů byl chléb chlebovější, mléko mlékovatější, nebe modřejší a tráva zelenější :-/. Propagandu je třeba nacpat nakonec třeba i do pšouku, že?

0 0
možnosti

9. 1. 2013 12:55
Re: Je zarážející...

Pane Zemane, je zarážející, že si chcete nacpat propagandu do svého pšouku. Nemelete nakonec Vy sám blbosti?

0 0
možnosti

8. 1. 2013 10:34
Nuda?

Že by redaktoři neměli nic na práci a musí nás zásobovat články o ničem, aby vykázali činnost? Výrobci potravin se prostě sichrujou, i když je možnost mikrostopy alergenu v potravině jakkoli minimální. A jelikož se jídlo nevyrábí v přísně kontrolované sterilní laboratoři, tak to tam prostě napíšou.

Nostalgické vzdechy po potravinách za bolševika už vůbec nechápu. Pracovala jsem jako zootechnička, takže o sajrajtech v tehdejších masných výrobcích něco vím. Hovězí i vepřový dobytek se odmalička preventivně cpal antibiotiky (Chronicin), o hormonech v krmných směsích nemluvě. A nepřejte si vědět, co plavalo v mlíce! Rostliny přehnojené a přepráškované do nemožnosti, takže pak vám upekli prima chlebík s pesticidy...

A špína všude, vzpomínám na pěkně vypasené šváby lezoucí v lahůdkách po salátech, to si socialistický člověk pochutnal!

0 0
možnosti

8. 1. 2013 10:48
Re: Nuda?

ale že to čtete, asi se taky nudíte....

0 0
možnosti

8. 1. 2013 10:30
Panenko Marie podsrpenská

Pár výrobců dodrží přepisy o varování pro alergiky o MOŽNÉM stopovém množství a kvůli paku z facebooku nechápajícím rozdíl mezi stopovou možností a skutečným obsahem mají novináři o čem psát.

No a jelikož běžný občan má k paku blízko, tak diskuze k článkům vypadá jak vypadá. Evidentně nějaká varování a informace by se běžnému občanovi podávat neměla neb je stejně není schopen pochopit.

0 0
možnosti

8. 1. 2013 9:58
Ukázka úřednického postupu.

Totiž nic z toho nikde není,ale úřední vyhláška nařizuje opatřit výrobky tímto upozorněním.Viz návody na použití žebříku,atd. atd.

0 0
možnosti

8. 1. 2013 9:03
Hygienické zákony jako by předpokládaly,

že při výrobě bramborového salátu stroje nebyly ani umyty, po předchozím použitím na salát rybí.

   Kečup bez rajčat, džemy bez ovoce, jogurt bez mléka, co mi to jenom připomíná? Pana Tricatela ze slavného filmu s L. Funesem.

   Pamatuje ještě někdo na slavné REMO plátky, kterými byl vyživován lid studentský, ve "slavných" pražských menzách na Strahově a v Dejvické? Kus obarvené umělé hmoty (separátu)? Tehdy to nikdo nechtěl žrát. Dnes si to lidé kupují v supermarketech jako na běžícím pásu. Mimochodem REMO byla zkratka pro REnovované MAso. To bez legrace. :-)))

0 0
možnosti

8. 1. 2013 10:04
Re: Hygienické zákony jako by předpokládaly,

Mně to REMO (mimochodem REkonstituované MAso) docela chutnalo - ale pamatuju si, že ostatní nadávali jako špačci...

0 0
možnosti

8. 1. 2013 8:51
odstěhovat se z města na kraj světa a tam si

pěstovat vlastní zeleninu a maso bohužel ani tam nelze uniknout emisím světa ovládaného reklamou a chamtivostí

0 0
možnosti