Diskuze
Pij mléko, budeš mít pevné kosti. Pět mýtů o potravinách vhodných pro děti
Děkujeme za pochopení.
J. Merta
zkopírovali článek, zkopíruji komentář
Samozvaný "expert" na výživu perlí. A kdyby autorka měla trochu povědomí o fungování lidského organismu, tak po tvrzení, že mléko překyseluje organismus dotyčného "experta" kopne do zadku a nebude ho dál poslouchat.
http://www.lovcisarlatanov.sk/acidobaza-ako-to-funguje/
Mléko nezahleňuje, vápník z něj je vstřebatelný, nepřekyseluje organizmus, cereálie se tráví úplně v pohodě atd.
Mimochodem, krásná perla "Pod heslem 'z toho cukry' obvykle najdete množství bílého cukru, který neobsahuje vlákninu." No samo, že neobsahují, stejně jako voda neobsahuje vlákninu, tuk neobsahuje vlákninu, bílkoviny neobsahují vlákninu atd. Položka říká, kolik čistých cukrů tam je, to prostě nemůže obsahovat nic jiného, než cukr, mimochodem, vůbec nezáleží na tom, jestli se do výrobku nacpal bílý cukr, hnědý cukr, javorový sirup, jestli je to cukr z ovoce. Prostě to znamená obsah monosacharidů a disacharidů.
M. Vaňková
Zvláštní článek překlopený z idnes
Je to nějaká kampaň proti mléčným výrobkům, musli a džusům? Zrovna mléčné výrobky jsou v dětském věku těžko nahraditelné. Samozřejmě, ovčí a kozí mléko je třeba zdravější, ale každý asi nemá tu možnost. Čerstvé selské mléko, které obsahuje veškeré živiny lze snadno koupit např. z rozvozů Mléka z Farmy. Tohle mléko obsahuje přírodní podíl tuku, který pomáhá veškeré prospěšné látky vstřebávat.
Re: Škába?
takova neinformanost se najde pouze u jednoduchych lidi, jako je p. skaba. neuveritelne a vlastne trestne.
zde je vinna i primitivni redakce. rozsirovani nepravd (bludu) je hodno postihu.
Pánajána, to je slátanina!
Samozřejmě, že mléčné výrobky jsou nenahraditelným zdrojem vápníku. Pokud někomu nevyhovuje mléko, může jíst či pít kysané mléčné výrobky, ty jsou snáz stravitelné. Někteří dospělí už nemají enzymy na trávení mléka, je to zřejmě dáno geneticky. Dál- osteoporóza není nedostatečná mineralizace kosti, to je osteomalácie. Je třeba vitamín D a vápník (ten je v mléce, v 1litru denní dávka)
Co se cukru týká- rozlišujeme cukry na jednoduché (glukóza, fruktóza, sacharóza) a složité (škrob), ty se ovšem postupně při trávení také rozkládají na jednoduchou glukózu, jen není tak rychlé vstřebání do krve. Pak je tu ještě složitý cukr vláknina (celulóza), ta je nestravitelná.
H. Martiš
Re: Pánajána, to je slátanina!
Paní Jano, Vaše názory jsou už dávno překonané. Četl jsem knihu V. Průchová - "Pravda o mléce, jak ji potvrzuje věda". Vám bych ji také doporučoval, abyste nešířila bludy. Další dobrá literatura je "Čínská studie" od T. Campbella, která se problému mléka také věnuje.
To by mě zajímalo,
kolik výživových specialistů by s článkem souhlasilo. Měla by se jich shodnout aspoň většina a pak to vypouštět na veřejnost. V této podobě je to na úrovni Blesku.
V. Kunová
Re: To by mě zajímalo,
Výživoví specialisté uvažují o podání žaloby za šíření poplašných zpráv.
Specialisté na výživu
Každý den čtu rady různých specialistů na výživu,co je zdravé a co už ne.Nejdříve se na černou listinu dostaly živočišné tuky a za zdravé byly považovány pouze rostlinné tuky.Dát si k snídani vajíčka byl ten největší zločin na svém těle.To samé platí nyní o mléku a mléčných výrobcích.Naopak cereálie byly považovány za zdravé.Nyní je vše jinak.Vajíčka už se mohou,dokonce i sádlo není tak škodlivé,jak se tvrdilo a rostlinné tuky už nejsou to pravé pro vaše zdraví.Závěr je jasný.Nikdo ani různí samozvaní odborníci vlastně nevědí,co je zdravé a co ne.Mléko a mléčné výrobky patří do zdravé stravy stejně jako máslo,vajíčka.
V. Houžvička
na každém šprochu...
Naše generace vyrůstaly desetiletí v mnoha 'bludech', je pochopitelně obtížné přijmout pak jiný názor. Bohužel právě (kravské) mléko, cukr a bílá mouka prokazatelně stojí za spoustou závažných civilizačních chorob. A to pan Škába nezmiňuje škodlivost laktózy a zejména A1 beta-caseinu v kravském mléce... naštěstí komu záleží na zdraví svém a svých dětí, informace si najde.
Oceňuji 'odvahu' lidovek a pana Škáby publikovat tuto osvětu, jdoucí proti hlavnímu názorovému proudu i silné farmaceutické a zemědělské lobby (...a zájmy majitele tohoto média:)
J. Novotný
Re: na každém šprochu...
Kde jste k tomuto názoru přišel ? Víte, já si myslím, že můžeme jíst v podstatě cokoliv z uvedeného, včetně sádla, tuků ale také zeleniny a ovoce. Ale musíme jíst s mírou, všeho přiměřeně, nepřežrávat se a mít trochu pohybu. A tělo si poradí. Pestrá strava je nejlepší.
Názory nejmenovaného "výživového specialisty"
Copak nám, Lidovky, naservírujete příště? Návod anonymního "operačního specialisty", jak si na kuchyňském stole podomácku vydloubnout slepák?
V. Kunová
polopravdy a totální nesmysly
Vážení redaktoři Lidovek,
není to poprvé, kdy vydáváte za vážně míněný článek složený z polopravd a totálních nesmyslů. Nebylo by vhodné obsah předem zkonzultovat s některým z odborníků?
Například strašení mléčnými výrobky - zahleňování a překyselování(pavědecké teorie) nebo,,vápník z mléka je těžce vstřebatelný"
Z článku nevyplývá, co by tedy děti vlastně jíst měli.
MUDr. Václava Kunová
A. Osvaldová
Re: lol
S tím vzduchem pomalu, protože je silně znečistěný, takže konzumujte pouze takový, který jste napřed prohnali čističkou! :-)