Diskuze
Čokoládové trendy roku 2014 - citrón, broskve i zelenina
Děkujeme za pochopení.
C. Sangrail
Ochucená versus čistá čokoláda
Největší bohatství chutí stejně najdete v čisté čokoládě "single origin" (z jedné plantáže, z jednoho druhu kakaa, příp. z promyšlené směsi několika pečlivě vybraných druhů kakaa, které se chuťově doplňují). Tyto čokolády chutnají po různých druzích ovoce, po kávě, po zelenině, po květinách a bylinkách atd. a přitom obsahují jen čisté kakao.
Na rozdíl od ochucených čokolád také přesně vite, co jíte - příchuť se musí do čokolády nějak vpravit a musí se zajistit její trvanlivost ("éčka"), zatímco čistá čokoláda obsahuje jen kakao, cukr, popřípadě vanilku a lecitin. Lecitin už dávno není nutnost a některé firmy rezignovaly i na vanilku. Nic proti oběma přístupům, v obou případech jde o to, vychutnat si kvalitní čokoládu bez příměsí, které mění její chuť.
Doporučuji k přečtení blog Chvála čokolády: http://chvalacokolady.blogspot.com