Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Čokoládové trendy roku 2014 - citrón, broskve i zelenina

Čokoláda lidstvu sladí život už po staletí a mohlo by se zdát, že na této nejoblíbenější sladké pochoutce není co měnit nebo vylepšovat. I čokoláda ale podléhá módním trendům. Jaké jsou ty letošní, se pokusil shrnout zpravodajský server Yahoo News.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CS

C. Sangrail

20. 10. 2014 16:31
Ochucená versus čistá čokoláda

Největší bohatství chutí stejně najdete v čisté čokoládě "single origin" (z jedné plantáže, z jednoho druhu kakaa, příp. z promyšlené směsi několika pečlivě vybraných druhů kakaa, které se chuťově doplňují). Tyto čokolády chutnají po různých druzích ovoce, po kávě, po zelenině, po květinách a bylinkách atd. a přitom obsahují jen čisté kakao.

Na rozdíl od ochucených čokolád také přesně vite, co jíte - příchuť se musí do čokolády nějak vpravit a musí se zajistit její trvanlivost ("éčka"), zatímco čistá čokoláda obsahuje jen kakao, cukr, popřípadě vanilku a lecitin. Lecitin už dávno není nutnost a některé firmy rezignovaly i na vanilku. Nic proti oběma přístupům, v obou případech jde o to, vychutnat si kvalitní čokoládu bez příměsí, které mění její chuť.

Doporučuji k přečtení blog Chvála čokolády: http://chvalacokolady.blogspot.com

0 0
možnosti