Diskuze
VANĚK: Zdravé jídlo je mýtus. Stačí zapojit rozum, i když to bolí
Děkujeme za pochopení.
Po šedesátce jsem ...
... nechal sportu a výsledek se dostavil: Počítejte se mnou - CCA 30 DEKA MĚSÍČNĚ vydalo za 15 let 15x12x0,3 bratru 55KILO špeku. Vzal jsem rozum do hrsti a došel jsem ke smutnému, ale kategorickému závěru: V půli osmdesátky, s oslabeným (pochopitelně veškerým - i srdečním) svalstvem - nosit 60 kilo navíc - TO NENÍ NADVÁHA, VÁŽENÍ, TO JE DEMENCE! TO PŘECE MYSLÍCÍ JEDINEC NEDĚLÁ!!! Dále jsem si uvědomil, že můj pan děd snídal chléb s Meltou a šel na šichtu. Flák cesty pěšky. V bandičce litr polévky, nebo i Melty a v kastrůlku pár brambor s kouskem králíka. A skývu chleba. Po práci jej čekalo co-to kolem domu a chlívků. K večeři měl brambor s kysaným mlékem. Umřel před stovkou,štíhlý, srandista, kuřák, ne-abstinent, otloukaje cihly...
Závěr si udělejte, jaký je libo. Já jsem zkusil snad všechno. Pak jsem vsadil na pokoru a návrat ke svým kořenům (viz pan děd). "Odkládám" kilo za asi tak 14 dní - tělo tedy hubne cca 7x rychleji, než tloustlo.Necvičím, chodím trochu se psem.
Re: Po šedesátce jsem ...
A teď z trochu jiného pohledu. Ano tehdy bylo víc pohybu a k tomu je třeba se vrátit. Ovšem co se týče potravin, i když zkusíte jíst stejně, budete jíst něco úplně jiného. Začneme chlebem. Tehdy se chleba před upečením nechal několik hodin vykynout a pak se opravdu pekl. Dnes kyne za pomoci chemie zamíchané do těsta v řádu několika minut. Navíc je spíš uvařený než upečený. Pšenice používaná v tehdejší době měla 9-10 % lepku, dnešní šlechtěná a geneticky modifikovaná ho má 50 %, navíc jiného než tehdy. Glykemický index dnešní pšenice je výrazně vyšší než u čistého cukru, tehdy byl mírně nižší než u cukru.
Brambory jsou víceméně tytéž jako tehdy ale díky chemickému hnojení plné disičnanů a fosfátů. Maso tehdy určitě nebylo plné dusitanů, někdy i barviv a další chemie jako dnes. A nakonec ani ty cigarety nejsou stejné. Tehdy nebyl tabák tak silně zpracovaný chemicky, parfémovaný atd. a ani papírky nebyly samozhášecí (chemie).
J. Urbánek 111
Generalizace smrdí...a povýšenost ještě víc...
Jen nelze než dodat, že dnešní norma jídla je přesně to o čem pan
Pohlreich říká, že je nezdravé množství.To že jsme vyměnili pocit
zdravého nasycení za pocit prežranosti potvrzuje každý, kdo se rozhodl
vystoupit ze své trochu trapné komfortní zóny.
Také by to chtělo doplnit empirické zkušenosti pane Vaňku, mluvíte-li o veganství a dalších životních stylech. Takto to působí poněkud nevěrohodně. A zároveň to uráží ty, kteří se někdy nuceně stran svého zdraví rozhodli změnit své stravovací zvyklosti.
-. Zip
Re: Generalizace smrdí...a povýšenost ještě víc...
Ať si změní kdo chce, co chce. Špatné je jen, když se to snaží vnucovat ostatním. Jako například sir. Paul McCartney, co se snažil prosadit jeden den jako zákaz masa. Nebo jiní, co mají pocit, že by se měly uvalovat na maso extra daně. "Žít a nechat žít" je problémem hlavně pro různé aktivisty čehokoliv.
F. Lesniak
Re: Ať si každej jí jak chce. Jeho zdraví, jeho život.
Ne tak docela, protože sedět v autobuse, vlaku či letadle vedle toho, který si jí jak chce a zabere proto dvě třetiny sedadla je utrpení. Rovněž tak pro záchranáře či doktory není žádná slast manipulovat s přežranými hovady. Nebo chceme dopadnout jako v USA, kde mají operační stoly jako u nás na veterině pro skot?
J. Dvořák 188
Rozdíl v jídlech !
Najít dobrémaso v supermarketu- ch,cha,cha,cha ! Kdo to zná ví jaký je rozdíl mezi domácím vepřovým ze zabíjačky a tím hnusem ze supermarketů ! Zrovna tak domácí vajíčka a kupovaná jsou nebe a dudy ! Kdo řekne já na bio nevěřím ten si koleduje o přesdržku !
Re: Rozdíl v jídlech !
Tak to ale bylo vždycky. Je logické, že kuře s drůbežárny asi nebude jako kuře ze dvorku...
Moje vnučka komentuje
stravování členů rodiny.... Oni na tu zdravou výživu jednou dojedou......
J. Václav 261
Zdravé jídlo podle mne je takové,
které mi chutná a není mi po něm špatně. Základem zdravé stravy je nepřejídání, střídmost a dostatek dobrých a zdravých nápojů, včetně piva. Varuji před konzervanty, které blokují trávení a před potravinami, které obsahují barviva, včetně uzenin. Omezujme živočišné tuky, ale neholdujme jen rostliným. I netučná strava může být chutná. Ovoce a zelenina je jen pochutinou a zdrojem vlákniny a vitaminů, neměla by být základem výživy. Nikde jsem to nevyčetl, jsou to jen moje zkušenosti.
D. Stirský
Lacina
Co bůh řídí, dobře řídí,“ prohodil páter nadšeně, slyše o
kuchyni, „i tam může řádný člověk udělat kariéru. Právě na kuchyni by měli
dávat inteligentní lidi, kvůli kombinacím, neboť nezáleží na tom, jak se vaří,
ale s jakou láskou se to dává dohromady, úprava a jiné.
D. Stirský
Pěkný článek. Tzv. zdravé jídlo je také
tak trochu móda. Pracuje-li člověk v nadnárodní společnosti plné frikulínských manažerů, kde se nemluví, ale komunikuje, kde každý dělá projekty a prezentace, kde vše je o něčem, pak se nehodí přiznat, že mým favoritem je svíčková se šesti, uzený bůček či tlačenka s cibulí. A tak tito lidé pojídají pokrmy, které jsou zrovna in, byť jim vůbec nechutnají. Z vlastní zkušenosti vím jedno: na přípravu dobrého jídla je třeba čas.
Toto říkal kurát Lacina ve Švejkovi:
Díky za článek
Jsem velice rád, že patříte k těm lidem se selským rozumem, a dovedete pojmenovat věci správným slovem. Já jsem nikdy, bohudík, nepodlehl módním trendům, celý život jsem na doma škvařeném sádle a škvarkách. V mém věku (78) nemám žádné zdravotní potíže (cholesterol, cukr ap.). Jedinou poučkou, kterou se řídím a kterou jsem dostal již od své babičky je střídmost, nepřežírat se.