Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Svatomartinskou husu v obchodě nenajdete. Lidé se za ní vydávají na venkov

Svatomartinská husa patří k nejoblíbenějším českým tradicím. Spolu s trendem využívat lokální potraviny přibývá obchodníků, kteří nabízejí na sváteční stůl pravou českou husu. Jenže to není pravda. V obchodě ji neseženete. A nebýt party nadšenců, kteří jezdili po vesnicích a hledali poslední čistokrevné kusy, z návsí a dvorků by zmizela navždy. Také dnes je třeba za bílým opeřencem vyrazit na venkov.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

25. 10. 2015 18:33

Kousek za Bratislavou je několik vesnic, které žijí z husí pečínky. Nádhera. U nás, na jihu Čech takové vesnice neznám.

0 0
možnosti

25. 10. 2015 4:46

Mo je babička měla husu, která se dožila 21 let a každý rok vyseděla housata

0 0
možnosti

T. Czernin 251

25. 10. 2015 2:01

Všechno to dobré poslali eurohavloidi do hajzlu. Dnes by se snad ani Vašek například těch pivních eurosrágor nenapil...

0 0
možnosti

25. 10. 2015 4:48

Proste od třicátých let minulého století jdou Havlovi přívrženci po českých husách.

0 0
možnosti

24. 10. 2015 23:39

jo, vozívali jsme vykrmené husy z centrálného trhoviska v Bratislavě, prodejkyně byly většinou Maďarky, no a v Slovenskom Hrobu u Pezinku ji měli v místní restauraci na jídelním lístku

0 0
možnosti

25. 10. 2015 18:44

Jojo, kolem Pezinku ty husy umějí dělat. Dodneska vidím ty cedule----Husacie hody.....ňam Ňam

0 0
možnosti

24. 10. 2015 20:05

Jen hlupák si neudělá začátkem listopadu famózní zážitek s pečenou husičkou, poctivým špekovým knedlíkem, domácím zelím či švestkovou omáčkou a mladým vínem. Pravda chce tu husu doma krmenou tudíž s min 6 kg a aspoň litrem sádla. A tu v hypermarketu neseženete. Tam  mají jen EU kostěje bez sádla a s minimem masa.

0 0
možnosti

24. 10. 2015 14:08

To je podobný příběh jako málem zapomenuté přeštické prase.

0 0
možnosti