Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Soukromníci zákaz kouření v hospodách přirovnali k éře totality

Plošný zákaz kouření v restauracích by byl podle Strany soukromníků podobně agresivním zásahem státu do vlastnických práv, jaký Česko zažilo v období totality a znárodňování. Představitelé strany, která chce hájit zájmy živnostníků a podnikatelů, to v pátek uvedli v otevřeném dopise poslancům a senátorům. Vyzvali je k tomu, aby zákaz neschvalovali a zachovali současný stav.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

9. 1. 2016 20:35

Máme u nás hospůdku, tzv. "obojetnou", majitel "salonek" udělal nekuřáckým, zbytek je kuřácký (vše vybaveno vzduchotechnikou, v nekuřácké části i vybavení dětským "koutkem" s prosklením z kuřácké části - aby matičky z kuřácké části viděli na své ratolesti...). Ve čtvrtek jsem si zašel na pivko a k tomu na "trabuko". V kuřácké části nás sedělo hostů 17, v nekuřácké 3. Výčepní mi říkal, že takovýto poměr je setrvalý každý den, vyjma podávání obědů na stravenky, kdy je to tak 60kuř/40nekuř. Matematicky vzato tedy na večerním pivku (17/3), 85% hostů v kuřácké části, 15% v části nekuřácké. Nebudu generalizovat, je to asi pouze lokální poznatek, ale o něčem to vypovídá. Pouze dobro$erové to vnímají jinak, vždy fungující systém se snaží roze$rat... Příště zakáží i flautelenci v putyce na hajzlíku (oddělený prostor), neb ty plyny H2S a CH4 jsou zdravotně závadné (takže prdět a defekovat zásadně před hospodu do extravilánu putyky). Blbnu já, nebo hlavy zákonodárné?

0 0
možnosti

9. 1. 2016 10:28

Když to oni poslanci vědí nejlépe,jaká lidé mají přání.Jenže stačí si vzpomenout na minulost.Mezi hospodou a restaurací,kavárnou a barem,vinárnou a krčmou byl vždy veliký rozdíl.Ten se dnes ztratil.Nelze hospodu,bar,nebo vinárnu dávat do jedné roviny s jídelnou.

0 0
možnosti

Přesně tak! A hlavně, proboha, nechránit lidi před něčím, co dělají dobrovolně.

0 0
možnosti

9. 1. 2016 3:19

Má nekuřák „nezadatelné lidské právo na nekuřáckou restauraci?

http://pechar.blog.idnes.cz/c/488832/ma-nekurak-nezadatelne-lidske-pravo.html

0 0
možnosti

9. 1. 2016 23:18

Tož to sice asi má, tak jako oficínu, kde mu vadí pach Pitralonu a březové vody. Kurňa, když nekuřákovi vadí v putyce tabákový dým, proč tam cíleně leze a brsní? Do cukrárny také nelezu, když mi vadí nezdravé sladkosti a puch praženého kafíta, a budu brsnit že pouze "pučálka" by se tam měla podávat? Kafový odér prý někomu smrdí. Rád se nechám poučit, jak večer v putyce kouření ohrožuje nekuřáky, dobrovolně do putyky kuřácké jdoucí, třeba na Mariáš. Mohou jít na Mariáš do kuřácké putyky, nebo na Whist do nekuřácké knajpy.

Kurňa, to z nás dělá jakýsi Němeček nesvéprávné stádo? Někdo rád holky, jiný vdolky. Hospoda je fakultativní podnikatelský subjekt, který nabízí služby svým specifickým klientům. Objednejte si v čínské restauraci "vepřo-knedlo-zelo", a uvidíte, jak dopadnete. Jako blb tam cíleně vlezu, a budu se blbostí irritovat. Něco jako nekuřák v kuřácké hospodě. Otázka, proč tamo leze, když mu to tam smrdí? Qui bono, qui modo.

0 0
možnosti

Š. Apolen

9. 1. 2016 0:27

Také by měli zakázat chodit po chodnících. Tam totiž dýcháme výfukové plyny. Také grilování, kvůli spálenému tuku, který z grilu stoupá.

0 0
možnosti

8. 1. 2016 23:10

Soukromnici se naopak chovaji jako za totality. Kazdy obcan ma pravo na bezpecne pracovni prostredi. Pokud je nekde moznost zlepsit pracovne prostredi, tak ma byt moznost to zakonem vynutit.

0 0
možnosti

Š. Apolen

9. 1. 2016 0:22

To je nějakého strachu o pracovní prostředí ! Co takhle se zajímat o pracovní prostředí třeba v Arcelor Mital a jiných provozech ! Hluk, horko, částice ve vzduchu, ionizující záření a další faktory ?! Jenže v restauracích dělá 5-10 lidí, ne stovky nebo tisíce. Tam by to víc "bolelo". Takže půjdeme cestou nejmenšího odporu a ještě se budeme "starat o lidi", že ?!

0 0
možnosti

Patrně u nás existuje mnoho nekuřáků - gamblerů a tak vláda chce, aby mohli na automatech hrát v čistém prostředí, když už jsou závislí a tedy chodit do hospody je pro ně nevyhnutelná nutnost.

0 0
možnosti

8. 1. 2016 21:33

Montnu odsavač-kopuli nad stůl a je to. To jsem zvědav jak se to bude obcházet.

0 0
možnosti

8. 1. 2016 20:15

Do hospod skoro nechodím a kdyžtak jen jíst do nekuřáckých což znamená jet autem, v dochozí vzdálenosti jsou samé kuřácké. Přesto je mi tento spor lhostejný. V mnoha zemích jsou jedině nekuřácké a provozovatelé to přežili i finančně. Chápu, že pro hospody "živé" z piv a panáků může být zrušení kouření problém.

Jako mladík jsem měl kladný vztah k pivu a pokecu s kamarády - protivný smrad z cigaret a slzení očí mě uchránilo návštěv hospod (vyjma předzahrádek v létě) - takže jsem s odstupem času za to kouření vlastně vděčný.

0 0
možnosti

Bydlím v malém městě a mám pocit, že restaurací nekuřáckých je tu víc než kuřáckých. A do těch kuřáckých bych stejně na jídlo nešel ani po zákazu kouření, protože v drtivé většině případů to není jen o kouření, ale o celkovém přístupu provozovatele k čistotě a úrovni.

0 0
možnosti

8. 1. 2016 20:01

Nejvíce mne baví hlupáci, kteří řeknou že i když jdou do nekuřácké části tak načichnou. Já tvrdím že když já jdu do restaurace se stavebně oddělenými prostory nenačichnu. A to mi cigaretový kouř smrdí. Tak tady někdo lže!

0 0
možnosti

8. 1. 2016 15:03

Jsou sice stavebně oddělené, ale člověk stejně načichne a smrdí jako prase. V tom smradu není ani chuť k jídlu. Všude ve světě, kde v hospodách zakázali kouřit tržby vzrostly.

0 0
možnosti

8. 1. 2016 15:17

Mohl byste mně sem dát nějaký odkaz na to vzrůstání tržeb?

0 0
možnosti