Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Každý Čech vyhodí ročně 170 kg jídla. Jak s potravinami hospodařit beze zbytku?

Plýtváme jídlem. V koši zcela zbytečně končí až třetina veškerého vyprodukovaného jídla. Čerstvého, nezkaženého. Roste ale taky počet iniciativ a hnutí, které se na to snaží upozornit a nabízet aspoň dílčí řešení. Jedním z nich je Taste Waste aneb Ochutnejte, co obvykle končí v koši. Proč jíst „ošklivou“ zeleninu? A jak zužitkovat zbytky?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P. Ritter

7. 2. 2016 9:07

Občas se dívám na pořady se Zdeňkem Pohlreichem a Gordonem Ramsay o restauračních zařízeních v Česku a ve světě.

Dost často tam vidím, jak neurvale se v těch restauracích a hospodách zachází s potravinami, zvláště s masem - všude je plno zkaženého a zapáchajícího jídla, kterébylo nakoupeno jako čerstvé, ale protože do takových pajzlů chodí jen otrlé povahy a těch moc není, tak se potraviny neprodaly a byly ponechány svému údělu dožít po různých chladničkách jako odpad. A protože takové zkažené potraviny nebyly vyhozeny včas, tak od nich načichly i nově nakoupené potraviny v jejich sousedství.

Podle mně neplýtvají potraviny ani tak obyčejní lidé, ale takové "restaurace" a hypermarkety, které jsou obzvláště velkými producenty odpadu z neprodaných potravin, zvláště zeleniny a ovoce.

0 0
možnosti

I. Valčíková

7. 2. 2016 2:20

Přiznejte se, kdo vyhazujete mých statistických 170 kg?

0 0
možnosti

P. Ritter

7. 2. 2016 8:49

Běžte se podívat kolem a do kontejnerů v jakémkoliv romském sídlišti, Spolehlivě vás na to místo dovede zápach, mouchy a potkani.

0 0
možnosti

7. 2. 2016 0:51

No jo, novináři, že by je napadlo si to množství "vyhozeného" jídla vůbec představit je scifi....

0 0
možnosti

P. Ritter

7. 2. 2016 8:57

Vy si snad dovedete představit, že se vyhodí méně než 0.5 kg potravin denně,

Koneckonců se v tom vyhazování potravin účinně angažují zvláště hypermarkety, které vyhazují potraviny s prošlou dobou použitelnosti, které se nepodařilo prodat ani se slevou. Dříve se to sice řešilo přelepením doby platnosti, ale pokuty od ČOI prodejce od takového jednání odradily. Běžte se podívat, kolik se vyhodí třeba ovoce a zeleniny, které jsou už v takovém stavu, že je nikdo nechce ani zadarmo. Pro vaši informaci - i zelenina a ovoce patří mezi potraviny.

0 0
možnosti

6. 2. 2016 23:57

To by mě zajímalo, jak přišli na to, že v koši končí jídlo čerstvé - nezkažené. Že se hodně jídla vyhazuje, souhlasím, ale kdo podle nich vyhazuje nezkažené jídlo? :-D

0 0
možnosti
Foto

ten odpad nestojí za řeč

0 0
možnosti

L. Novák 475

6. 2. 2016 22:53

To je zase keců jako za bolševika. V učebnicích nám komunisti ukazovali fotografie, jak "zlí kapitalisté", aby udrželi ceny, část úrody zničí vyvezením na skládky odpadů... Přitom v komunistických obchodech byl všeho trvalý nedostatek, kromě Leninových spisů a podobných skvostů. :-P

Je zcela přirozené, že při tvrdých normách na kvalitu čestvých potravin jejich podstatná část v obchodech zestárne a musí se zlikvidovat. No a co? Jakékoliv jiné rozhodnutí vede ke zvýšeným nákladům nebo k porušení hygienických předpisů. O "nevhodně zakroucených okurkách" či banánech podle norem EU padlých na hlavu ani nemluvě...

0 0
možnosti

S. Komorousová

6. 2. 2016 21:55

To je jestli se nepletu cca půl kg na osobu a den. Čili 2 dospělí + 2 děti by podle nich vyhodili za den 2 kg. Jedná se patrně i o jídlo tzv. odepsané v obchodech, jídelnách atd., které si často zaměstnanci bero domů a odepíšou (tuším jsou na to normy) aby nemuseli platit DPH. Občas vyfotí nějaký kontejner s vyhozeným, aby to tak netlouklo do očí.

0 0
možnosti

J. Škodák

6. 2. 2016 20:56

Tedy kde na těch 170 kg přišli? Na kompost odhazují jen slupky od brambor,mrkve,cibule,česneku...,ale to už jsou jen drobnosti. Zbytky pečiva suším,chleba dávám domácímu zvířectvu a rohlíky na strouhanku! Asi je to tím,že nejsem Čech,ale Moravan.

0 0
možnosti

6. 2. 2016 20:49

Myslím že nadpis je zavádějící. Počítají do toho i vyhozené jídlo ve velkoobchodech, maloobchodech a restauracích.

0 0
možnosti

S. Vor

6. 2. 2016 19:21

mě do toho laskavě netahejte a ani nějakou pochybnou statistikou...tolik žrádla sotva sním za rok,natož abych něco vyhodil.To dělají zbohatlíci a lidé honorovaní,nikoliv lid obecně.:-((

0 0
možnosti