Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Okopírovat a přivést k dokonalosti: čeští cukráři dříve lákali na božské větrníky

Cukrářkou se vyučila v šestnácti letech a řemeslu zůstala věrná po celý život. I dnes, kdy je jí skoro osmdesát, provozuje Jitka Bílková spolu s rodinou cukrárnu a zkušenosti předává své vnučce. Její znalosti historie cukrářského umění přispěly k uspořádání výstavy o tom, jaké byly cukrárny před více než padesáti lety.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

F. Lesniak

13. 3. 2016 10:01

Pak se ale není co divit, že jsme nejvyžranější národ v Evropě.

0 0
možnosti

C. Sangrail

12. 3. 2016 23:56

Moje babička má recept na žloutkové věnečky od cukráře Karla Šťastného z Lovosic, zhruba z 50. let, kdy ta cukrárna zřejmě ještě nebyla zestátněná. V těstě je máslo, mléko, polohrubá mouka, 12 vajec. Do krému přijde mléko, cukr, hladká mouka, žloutky, vanilka, máslo, rum. K tomu poleva z cukru a vody. A to je prosím obyčejná cukrárnička na malém městě, žádný Dejmal, žádný Erhart. U Bílků vypadají věnečky takto: krém žloutkový (cukr, máslo, kukuřičný škrob, sušená syrovátka, vanilin, aromatické látky), olej, mouka hladká, sůl, rostlinný tuk Favorit, amonium, vejce. Jediná věc, se kterou souhlasím, je použití škrobu místo mouky, ale jinak? Kde je ta slibovaná nefalšovanost?

0 0
možnosti

Š. Apolen

13. 3. 2016 0:34

U nás v Tescu vůbec nekupuji zákusky, protože jsou cítit umělinou i v náplních. Fuj !

0 0
možnosti

C. Sangrail

12. 3. 2016 23:41

Je to zajímavý rozhovor. Dobrá cukrařina je u nás opravdu vzácná. Tím spíš, že i těch pár obzvlášť vyhlášených podniků má daleko k dokonalosti. Bohužel čtu i na stránkách cukrárny U Bílků, že jejich "základní krém tukový" (už ten název!) obsahuje "máslo, ztužený tuk (rostlinný tuk palmový, rostlinný olej řepkový, ztužený rostlinný tuk), cukr, sušenou syrovátku, kukuřičný škrob, vanilin, rum". Takto vypadá jejich linecké těsto: "mouka pšeničná, tuk rostlinný Favorit viz č.12, cukr moučka, vejce, vanilin, konzervant E200". A uvedený "rostlinný tuk Favorit" se skládá z tohoto: "rostlinné tuky, ztužené rostlinné tuky, rostlinné oleje, emulgátory, jedlá sůl, konzervant E200, máslové aroma, přírodní barviva E322, E471". Jsou dobří, že tato fakta nezamlčují. Nicméně já jsem přesvědčen, že dobrá cukrárna pracuje jen s máslem.

0 0
možnosti

13. 3. 2016 7:31

Ano! Když dělám doma věnečky či větrníky - stejné odpalované těsto - zásadně pouze máslo, vejce mouku,vysokotučnou šlehačku! Žádné náhražky tam nepatří a na výsledném výrobku je to vždy chuťově znát. O tom, že náhražky zdraví neprospívají, je zbytečné se rozepisovat.

0 0
možnosti