Diskuze
PUNČOCHÁŘ: Přát někomu michelinskou hvězdu? To se v Česku nenosí
Děkujeme za pochopení.
C. Sangrail
Je to pravda, ČR a obecně postkomunistické země jsou u Michelina posuzovány úplně jiným metrem. Nejdřív, za bývalého ředitele, Michelin dával hvězdičky jen restauracím, ve kterých vařil kuchař Zápaďan. To se sice změnilo, ale stále platí, že se hodnotí jen restaurace v hlavních městech (příslušný díl Michelinova průvodce se jmenuje Main Cities of Europe; tratí na tom i Rakousko, kde je hodnocena pouze Vídeň) a že jedna hvězdička u nás odpovídá spíš dvěma až třem na Západě. Jednohvězdičkové restaurace ve Francii, v Británii nebo třeba i ve Vídni jsou podniky nepříliš formální, spíš rodinné, elegantní, ale ne moc, a s cenami, které se mohou pohybovat i kolem 20-30 euro za hlavní chod. U nás znamená jedna hvězdička maximální možnou kvalitu i cenovou hladinu. Zřejmě to tedy znamená, že dvě a tři hvězdičky u nás ještě dlouho uděleny nebudou.
No ano srovnám-li totáčovou úroveň , pak souhlasím, jsme opravdu někde jinde, ale to přeci není měřítko. A není ani měřítkem těch pár luxusních restaurací, které nabízejí dobré jídlo, ale za ceny doslova nepřijatelné pro střední třídu. Úroveň běžných restaurací je zoufalá, perzonál nekvalifikovaný a bez zájmu o profesi.
A učiliště, mám info přímo od zdroje a nedivím se. Na obor kuchař/číšník se hlásí žáci s podprůměrným prospěchem a bez zájmu o obor. Tak tak to vidím já, pane Punčocháři.