Diskuze
Kremšnita: magie křehkého těsta a sametového krému z úpatí slovinských hor
Děkujeme za pochopení.
C. Sangrail
Mně ty bledské krémové řezy nechutnaly. Krém mi připadá šizený, je málo krémový, jakoby nastavovaný. Možná je to tím, že receptura pochází z doby poválečné nouze a komunistického centralismu. Krémový řez se ve Slovinsku jakožto jedné ze zemí Předlitavska dělá samozřejmě mnohem déle a existují lepší receptury než tato. V Bledu vás na každém rohu pronásledují reklamy na krémový řez, přitom jde o výrobek z velkoprodukce, která musí zásobovat několik obřích hotelů, takže tomu odpovídá i kvalita... Už nejde o řemeslo, ale spíš o průmysl. Navíc se ty žloutkové řezy podávají v betonových monstrech, která sice mají výhled na jezero, ale romantiky si tam moc neužijete, protože vám k tomu zákusku a tomu malebnému jezeru dělá doprovod řvoucí rádio. Pokud v Bledu chcete opravdu ochutnat lahodný zákusek v krásném prostředí, dejte si teplou gibanici na terase hradu, víc než 100 metrů nad jezerem...
C. Sangrail
Nechci být pedant, ale "kremšnita" je spíš chorvatský výraz a ve Slovinsku se říká "kremna rezina". Pan Smatana má pravdu.
C. Sangrail
Beru zpět, "kremšnita" je i slovinský výraz, radši jsem se podíval do slovníku.
J. Škodák
U nás na Moravě tomuto moučníků říkáme krémšnit a připravuje se tak v zemích bývalé rakouské monarchie. Výborný dělají také v Krakově,kde se tomuto moučníku říká kremovka a v rodišti Jana Pavla II.v cukrárně jsou nejlepší a tato cukrárna je expedovala také do Říma. Ve Vídni a Budapešti jsou také vynikající.
C. Sangrail
Přesně tak, je to jedno z poznávacích znamení Střední Evropy. Dovolím si drobnou opravu: ve Wadowicích bohužel nejsou k dostání ty nejlepší kremówki (vysloveno "kremufki"), dává se tam do nich pudink, dělají se hlavně na množství a pro turisty, kteří chtěji "přesně ty kremówki, o kterých mluvil papež". Ty opravdu nejlepší ochutnáte v kavárně Noworolski v Sukiennicích a v cukrárně Hawelka na Rynku (poblíž Historického muzea) a také v cukrárně v hotelu Cracovia, pokud ještě existuje. Ve Varšavě se jim říká Napoleonka a už to není ono.
Tak v Blede je to asi v každej cukrárni a oficiálne sa to volá "Blejska kremna rezina", čo je vlastne originálny krémeš. A je fakt chutný. Bled za návštevu rozhodne stojí :-)