Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

České klima svědčí houbám ze středomoří. Se smaženicí ale opatrně

Má pevný až deset centimetrů široký klobouk v­ odstínech červené, někdy cihlovooranžové barvy. Je to hřib Dupainův, známý z ­jižní Evropy a pojmenovaný podle italského mykologa. Teď se objevil i ­v českých lesích. V ­těch už nerostou jen babky, klouzci a ­kozáci, na které jsou houbaři zvyklí. Poslední dobou tam lze narazit i­ na houby, které mají rády teplo a­ vyskytují se kolem Středozemního moře. Novinkou je rovněž hřib měďový, jemuž dala název barva klobouku. Na Přerovsku se našla také čirůvka ostenkatá, přibývají teplomilné holubinky nebo ryzce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

4. 8. 2016 14:14

Tak tomuhle článku nevěřím ani slovo, že prý teplomilné houby... houby, pan Klaus říká, že žádné oteplení není, že to všichni dobře víme a to je tůze moudrý člověk...

0 0
možnosti

4. 8. 2016 12:42

Já bych tyhle italský kříště krájel na pizu a prodával to italům ...

Pak uvidíme, jestli je to jedlý ...

0 0
možnosti

4. 8. 2016 9:58

A jak se pozna u enjake nove houby jestli je jedla ? Nekdo ji ochutna. Pokud pak rekne ostatnim, ze je jedla, je jedla. Pokud rekne, ze je hnusna, je nejedla a pokud nerekne nic, je jedovata.

0 0
možnosti

4. 8. 2016 10:16

hm, takže když se otráví, prodělá žaludeční bolesti, křeče, sr.ačku či dávení, tak si to nechá pro sebe? Proč by to dělal?

0 0
možnosti

4. 8. 2016 9:16

Podle fotky je to hřib satan - rozhodně nebrat. A že se objevují holubinky a ryzce? To je fakt novinka- sbírám je od dětství - je mi 63 let.

0 0
možnosti

4. 8. 2016 10:15

Asi tak...Moc pěkná je věta, že zvýšení o 1,1° C je rána pro přírodu. to znamená, že příroda je bita celé věky.

0 0
možnosti