Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Znáte koložvárku? Připravte si doma zapékané zelí

Koložvárkou - tedy zapékaným zelím začíná zimní chladné období. Kdyby toto jídlo znal pan Jamie Oliver, nazval by jej (nebo alespoň zařadil) do kategorie tzv. „Comfort food“ neboli jídlo, které když konzumujete, cítíte se fantasticky. Je vám teplo na duši. A koložvárka je přesně taková. Je to sice u nás spíše zimní jídlo, ovšem vůbec nevadí, pokud jsi jej připravíte také v jakékoli jiné roční době, protože je prostě skvělé
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

O. Horák

18. 1. 2017 11:43

Prapůvodní recept byl s kroupami a uzeným.

Vymazaný pekáč se vyloží vrstvou vařených krup omaštěných sádlem a dochucených solí a česnekem, na to se dá vrstva kysaného zelí, na ni uzené maso (obrané uzené kosti, dobrý uzený bůček či krkovička vše na kousky), které se zakryje opět zelím a navrch kroupami.

Po asi půl hodině pečení se zalije dobrou smetanou a ještě zapeče.

To je prapůvodní Kološvárské zelí jak jej znám od staré kamarádky (z Slovenko/Maďarka z Horních Uher) mé maminky. Vše prapůvodní suroviny co se zde pěstují staletí (rýže přišla později).

0 0
možnosti

C. Sangrail

18. 1. 2017 21:42

Díky!

0 0
možnosti

18. 1. 2017 9:04

Ta nanynka z redakce je asi takový kuchař, který opisuje recepty, jako ten křivohubý šišla Hruška. Hlavně, že to sype.

0 0
možnosti

18. 1. 2017 9:22

Tak ale "nanynka" v článku netvrdí, že recept vymyslela. A i název pokrmu jasně napovídá, odkud pochází ... jinak jsem ho kdysi vícekrát dělával (jako Kološvárské zelí) a je vynikající!!! Dokonce ho mívali i v restauracích ...

0 0
možnosti

V. Kotas

18. 1. 2017 7:45

Recept připravila ? Jednoduše opsala ze starých kuchařských knih, současnou mluvou. Tak jako je to se všemi novými kuchařskými knihami. Opsané recepty, mírně vylepšené, přizpůsobené současným technologiím, surovinám. Takže, vše už zde bylo, stejné je to módou oblékání.

0 0
možnosti

V. Kotas

18. 1. 2017 7:46

A ještě se budou chlubit/trvat, na autorských právech.

0 0
možnosti