Diskuse k článku: Do košíku smrt. Finské supermarkety prodávají bez varování jedovatý ucháč obecný

Diskuse uzavřena, nelze přidávat příspěvky

  • Příspěvků: 25
  • Poslední: 29.5.2017 15:18
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
J. Dřevojan 29.5.2017 15:18

Co je to za jazyk u britské vlajky na fotu?

Jirkak 22.5.2017 10:23

dělají to dobře, co zase jakému parazitovi na nich vadí?

P. Ritter 23.5.2017 15:52

Pravdu díš, Krkáku!

I. Valčíková 21.5.2017 8:18

To nechápu, jak je možné to nechat v normálním obchodě, ve stavu, kdy je to jedovaté.

J. Kostelanský 18.5.2017 6:59

A to s tým Brusel ešte nič neurobil? Jak je to jenom možné! :-)

D. Stirský 17.5.2017 22:06

Koupím si u nás, co já vím, nějakou kyselinu. Nebo jed na krysy. A světe div se: bude tam jen český, možná i slovenský návod. Finsky to tam nebude. Neměl by redaktor z LN upozornit finské novináře?

I. Valčíková 21.5.2017 8:19

Jsou tam mezinárodní značky, povinné pro chemické látky.

D. Stirský 17.5.2017 21:38

No, tak Finové to asi znají a vědí, jak ucháč připravit. Lidovky zase hledají senzaci, kde žádná není. Ucháč se kdysi prodával na trzích i u nás, lidé věděli, že jej musí tepelně upravit... Syrové houby snad nejí nikdo.

F. Koudelka 17.5.2017 13:13

Oni mají jenom ve finštině například i varování o používání elektrických přístrojů ve vaně a podobně...

K. Šoumal 17.5.2017 12:05

Takže na houbách varování a správný návod k přípravě je. Jenom je (světe div se! - ve finském supermarketu) ve finštině a švédštině.

M. Vápeník 17.5.2017 11:40

Možná je u houby návod: "Uvařte. Nebo taky nemusíte. Hihihi."

V. Kadelac 17.5.2017 10:48

prvoplánově?

Ověřte si prosím, co ten výra znamená. Opravdu to není synonymum slova "primárně" nebo podobných, jaká jste asi spíš mysleli.

J. Novák 17.5.2017 10:19

A co takhle export do Švédska?

R. Gramblička 17.5.2017 9:43

když to tam běžně žerou, tak to asi nebude tak horké, jak to v článku vypadá. Krom toho, nevšim jsem si, že by u nás u brambor bylo upozornění, že jsou zasyrova jedovaté. totéž platí pro fazoli a větší množství česneku

R. Gramblička 17.5.2017 9:46

PS: letos mám nasbíráno už asi 4kg májovek, pár žampionů, kačenek a čirůvek dvoubarvých :-)

Jen by to na Ústecku chtělo více vláhy

R. Gramblička 17.5.2017 9:47

PS2: seveřané si játra dostatečně huntují chlastem, ušáky k tomu nepotřebují ;-)

V. Kadelac 17.5.2017 10:49

Oni to běžně jedí, ale vaří je. Stejně jako mnoho škrobnatých kořenů, např. maniok, je zasyrova prudce jedovatých (kyanid) - po uvaření pohoda. Je potřeba to holt vědět, o což v článku jde.

Brambory zasyrova vás ovšem rozhodně nezabijí, tato houba zřejmě ano.

M. Prokop 17.5.2017 9:19

Hrůza! Horší než pomazánkové máslo a rum tuzemský! Eu by měla Finsko vyloučit!!!!!!!!!!!! :-P

J. Lepka 17.5.2017 9:00

Ona je většina hub za syrova jedovatá, dokonce i takové lahůdky jakou je hřib kovář. Ano to je ten, co na něj bába Plajznerka uhnala Trepifajksa. Proslulý je rovněž Hnojník inkoustový obsahující přírodní antabus - po takové smaženici ani pivo !

V. Kadelac 17.5.2017 10:50

On někdo hnojníky dobrovolně jí?

V. Novák 17.5.2017 11:31

Chutná houba. Jenom se musí upravit a zkonzumovat rychle - jinak se rozteče.

Používá se na cukrovku.

R. Gramblička 17.5.2017 11:59

Ty obecné bílé jsou chutné, inkoustové chutí nelákají. Já měl ty obecné loni na podzim

V. Hamáček 17.5.2017 7:37

Nechystá se Ovar na státní návštěvu Finska? Měl bych nápad na skvělý houbový tataráček pro jeho slavnostní večeři......

M. Veselý 17.5.2017 8:52

Mějte ohled na tu houbu! Setkání se Zemanem by nemusela přežít...

J. Lepka 17.5.2017 8:55

Lepší by bylo naservírovat mu šumavskou specialitu divočáků : jelenku. Pak by i svítil, slunce naše jasné.



Najdete na Lidovky.cz