Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Potravinoví giganti investují do zlepšení chuti stévie. Je alternativou cukru

Za poslední desetiletí se z málo známé rostliny dvěstěkrát sladší než cukr stalo globální odvětví o hodnotě čtyř milionů dolarů (89 milionů korun). Objevila se všude, od nápojů firmy Coca-Cola až po kečupy Heinz. To není špatný začátek pro produkt, o kterém si mnoho lidí myslí, že má hořkou pachuť. Stévie, kterou lze zpracovat na sladidlo bez kalorií, prorazila jako alternativa cukru.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

7. 9. 2017 16:38

Co je to za pozoruhodný evoluční proces, kdy se z málo známé rostliny stane globální odvětví ? Vážně čtyři miliony dolarů ročně? To je obrat místní fabričky v Horní Dolní.

0 0
možnosti

K. Jež 888

8. 9. 2017 2:32

Stévií se sladí moře let v Japonsku, USA, Mexiku a všude možně. Jen EU trvalo strašně dlouho to schválit. A třeba olej s nulou kalorií neschválila dosud.

0 0
možnosti

J. Dřevojan

5. 9. 2017 14:02

Takže embargo na dovoz stévie do Evropy o kterém jsem čel před cca 3 lety už opadl?

0 0
možnosti

K. Jež 888

5. 9. 2017 21:22

To nevím, ale sladidla jsou už běžně dostupná. Já, už skoro dva roky sladím sladidlem SlaDIA je to sukralóza se sladidlem ze stévie. Energetická hodnota je cca 150 kj ma 100 g, což je při velikosti tabletek jako sacharin prakticky nula. Může se jich sníst max. 60 za den. Stojí to cca 220 kč/700 tablet. Sladím tím všechno kromě kávy, tam to absolutně zkazí její chuť. V čaji jsem si na to po nějakém čase zvyknul.. Rozdrcenými tabletami sladím i puding, saláty a kde co. Jen na tu chuť je třeba si zvyknout a jde to. Je to prostě o zvyku. Zkusil jsem několik sladidel ze stévie. Toto mi připadá nejméně nechutné. ::))) Proto asi chtějí tu chuť zlepšit. :) Mrkněte na net. Nabídka je už veliká.

0 0
možnosti