Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Óda na sádlo. Odborníci vyškrtli živočišný tuk z černé listiny

Naši předci na ně stovky let nedali dopustit. Na základě vědeckých závěrů a výživových doporučení se však vepřové sádlo dostalo v druhé polovině minulého století na černou listinu. Teď se zdá, že jeho široké využití začíná být opět doceňováno. Ostatně není to poprvé, co odborníci svůj názor na to, co je (ne)zdravé, přehodnotili.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

31. 10. 2017 0:40

Dobry tmavy chleb s domacim sadlem, ne s tim z supermarketu, to je pohadka. A pekne prorostly bucek, vrsvy ''tlusteho'', proste nadhera. Bohuzel, v USA takovy bucek neni beznou veci, paranoidni Americane se stale boji cholesterolu jako prudkeho jedu. Udajne ale nemaji tolik infarktu. Ale: mam zhebnout rychle na infarkt v 70, ci pomalu, pomaloucku na rakovinu o par let pozdeji?

0 0
možnosti
VHK

V. Kotas

29. 10. 2017 7:13

Jím to, na čem jsem vyrostl a to bylo i sádlo. Nějaké kydy " odborníků ", kteří jsou většinou jak loutky na provázcích kapitálu, mě nechávají chladným. Jím to, na co mám chuť a podle momentální fyzické námahy.

0 0
možnosti
PA

27. 10. 2017 16:14

Jez do polosyta, pij do polopita a budeš dlouho živ. Také jedna z moudrostí našich babiček. No, jo, ale na to asi nikdo grant nevypíše. Jsem rád, že se vrací ve stravování trochu zdravý rozum i když se obávám, módní trendy budou vždy.

0 0
možnosti
KB

K. Beránek 226

27. 10. 2017 14:36

Někde jsem četl: "při vstupní zkoušce musí žadatel o členství v klubu sníst krajíček chleba se sádlem a škvarky, posolený a posypaný cibulí."

Tímto způsobem potvrdí, že je člověk.

0 0
možnosti
LB

L. Bystrý

27. 10. 2017 10:27

Před prací na řepkovém poli – chléb se sádlem z letských prasat!

Ano, naše česká tučná prasata z Let jsou na sádlo bohatá, to víme my roduvěrní Češi už SPOUSTU let. Proto zachraňme letský prasečinec, odmítněme šílený plán na jakýsi památeční romský hambinec!

Pamatujme: Dali jsme své hlasy našemu Vůdci Babišovi, on se nám za to KRÁLOVSKY odvděčí – všichni dostaneme práci na řepkových plantážích. Ano, u počítače bude sedět jen hrstka invalidů; všichni práceschopní budou POŘÁDNĚ makat, a hlavně NEBLÁBOLIT.

Ano, při práci na poli resp. výrobě umělých hnojiv budeme mít takové energetické výdaje, že si tlustý krajíc chleba, s vrstvou sádla na prst vysokou, budeme moci dopřávat každičký den – i kdybychom si na tu dobrotu měli vzít úvěr, u podniku Agrofert – Záložna.

Na shledanou v lepších časech, po osvobození naší vlasti od okupace EU a NATO!

0 0
možnosti

J. Škodák

27. 10. 2017 15:57

Pro tepelnou úpravu doporučuje nutriční specialista Pavel Suchánek olej řepkový, který má velmi vysoký „bod zakouření“. To tedy píše autor článku, protože nevím soudě podle Vašich reakcí na toto téma, zda jste to četl. To je přece jasné, že se v Babišovkách najde podplacený „odborník", který udělá reklamu řepkovému oleji, abychom ho kupovali, protože takto na něm více vydělá, než ho cpát do pohonných hmot.

0 0
možnosti

J. Škodák

27. 10. 2017 10:24

Domnívám se, že řídit se selským rozumem neuškodí právě tak, jako ta selská strava! Jenom musíme dávat pzor na množství, protože sedláci vydávali hodně energie při práci, zatímco šlechta a duchovní tloustli, pokud neměli pohyb, jak dokazuje znínka o tom kterak byl sv.Dominik, nebo mistr Hus tlustí. Domnívám se, že totéž platí pro všechny oblasti života vezdejšího. Tu se objeví politik, který chce spasit revoluční myšlenkou svět a potom ho nakonec zprasí. Tu se objeví vědci se zaručenou zprávou, že to či ono nám škodí, nebo že to či ono je to správné, aby to potom odvolali, že tomu tak není!

Zvláště národ český je náchylný naletět na novinky všeho druhu, protože není zakotvený v hodnotách, které mají rozměr věčnosti!

0 0
možnosti
VG

27. 10. 2017 10:10

Chléb, sádlo, cibule + chléb, máslo, med česká klasika.

0 0
možnosti
PS

27. 10. 2017 9:41

Tak zvaní "odborníci " na výživu se se svými názory neustále potácejí z extrému do extrému, obvykle podle požadavků skupin ovládajících trhy. Příroda si umí poradit i bez těchto odborníků - člověk na určitou věc dostane chuť, jen nesmí příliš přemýšlet o odborných doporučeních. Sádlo mám rád od mládí, vařím na něm a mažu ho na chleba, škvařím si ho sám.

0 0
možnosti
JM

27. 10. 2017 8:52

Nechť si odborníci laskavě trhnou nohou.

0 0
možnosti
OS

27. 10. 2017 7:52

Já osobně jsem nikdy nepodlehl kampaním na "zdravou" výživu. U nás doma bylo normální, si mazat chléb na svačinu sádlem. Já používám sádlo na vaření i pečení celý život a ve svých 80 letech žádný zvýšený cholesterol ani tlak nemám. Koláče zadělané sádlem jsou vždy křehké a chutné i třetí den, což se málokdy stane, protože se po nich velice brzy jen zapráší. Chce to jen trochu selského rozumu, jíst všeho s mírou a nepřežírat se.

0 0
možnosti
RG

27. 10. 2017 9:35

Já ano, jako student na VŠ jsem si kupoval drahou Floru, protože reklama, přestože jsem mněl hluboko do kapsy. Posledních deset let ale nedám dopustit na máslo a občas i sádlo použiju

0 0
možnosti