Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Dokonalý lék na šedé a mrazivé dny? Uvařte si segedínský guláš

Segedínský guláš je ideálním pokrmem pro současné mrazivé počasí. Maso, které se rozpadá na jazyku, zakysané zelí, lehce pikantní chuť omáčky, kterou sametově zjemní zakysaná smetana – to je komfortní jídlo, které zasytí, uspokojí, zrelaxuje vaši duši i tělo.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M. Zhoubný

22. 1. 2018 12:52

Tento guláš je snad jediné jídlo, ze kterého programově vybírám nejdřív zéli. :-)

0 0
možnosti

V. Kotas

21. 1. 2018 8:49

Takže nakonec klasika, jedno z kterého regionu c.k. monarchie, které se vzájemně inspirovaly a doplňovaly, co se týká nejen vaření. Žádné novoty z ideálů " správné výživy " současnosti.

0 0
možnosti

J. Škodák

20. 1. 2018 15:36

Právě jsem byl na návštěvě u přátel, manželů maďarsko-moravské národnosti. Ďurika, kterak říkáme Jiřímu z Budapešti těžce nese rozmočený český knedlík, který se mu lepí na patro ústní dutiny. Také to nesnáším a u nás na Moravě moje babička i matka vařily k tomuto guláši bramborové noky a nebo se podává kompaktnější houskový knedlík. Tím bych chtěl upozornit na to, že i v tom je rozdíl mezi Českou a Moravskou kuchyní, které autorka článku háže do jenoho hrnce a dělá z toho český Eintopf. Podle rodilého Maďara je ten recept správný a on tam dává také česnek. U nás na Moravě tam dáváme ještě bobkový list a nové koření a je to senzační. Vrcholem drzosti je, když nám v restauraci dají do hotového guláše kyselé zelí. Je to poznat, že se to nevařilo společně.

0 0
možnosti

J. Kovář

20. 1. 2018 15:55

Kterou Moravu máte na mysli? Tu která byla součástí Rakousko-uherské monarchie a všechno, včetně jídel, se tam prolínalo? Pokud tu Moravu a i ty Čechy, tak opravdu nemá smysl dělat rozdíly. To by se poté ozval každý, kdo má babičku, že ho uráží, že tam není zmíněna právě jeho babča a je strkaná do jednoho původního rakouskouherského společného hrnce.

0 0
možnosti

J. Kovář

20. 1. 2018 11:46

Cožpak jde segedín bez česneku? Děláte si legraci? U nás se bez stroužku česneku segedín nevaří, ale mám pocit, že je v článku stejně napsáno slovo "můžete dochutit", tedy je myšleno i na odpůrce... Ovšem bez toho by nebyl segedín segedínem!

0 0
možnosti

R. Neveselý

20. 1. 2018 10:54

Česnek do segedínského guláše nepatří.

0 0
možnosti