Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Za stav české gastronomie může komunistická lůza, říká kuchař Jakubec

Miluje tuřín a sladkovodní ryby, o kterých říká, že je Češi příliš neznají a nekonzumují. Pracoval několik let jako kuchař v Londýně, nyní zakotvil v pražské restauraci Benjamin. Nebýt totality, vyvíjela by se podle něj česká gastronomie správným směrem. „Lidé se v té době chtěli jednorázově hodně najíst za co nejméně peněz,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz kuchař Radek Jakubec.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

1. 8. 2018 21:18

Vidíte,a já jsem si myslel,že špekáčky z fekálií se začaly vyrábět ,až když byly zrušeny komunistické normy.Do té doby se vyráběly z masa.

0 0
možnosti
AF

A. Fafejta

16. 7. 2018 15:10

Nejhorší je mít z české gastronomie gastroenteritidu, vzpomínám na jednu před 4 lety ze Špindlerova mlýna, dodnes skvěle dochovaného komunistického skanzenu.

0 0
možnosti
JN

J. Novák 208

15. 7. 2018 22:29

Po 28 letech svádět stav českého stravování na Komunisty, to je lež, jako věž a autor článku to dobře ví. Ba naopak, ze Komančů jsme jedli kvalitní uzeniny, které byly vyráběny podle ČSN a měkké salámy měli řezníci pověšeny v teple na hácích, ty se přesto nezkazily a krásně voněly. Dnešní uzeniny mají prodejci v chlaďácích a ty přesto zelenají a v ledničce se nakrájené za pár dnů zkazí. Kdo to je ta lůza? Nejsou to náhodou bývalí vážení a milí spoluobčané, které takto oslovoval Havel z balkónu, když je žádal, aby mu pomohli odstavit Komunisty od moci? Občané mu tehdy uvěřili a nyní jsou nazýváni lůzou.

0 0
možnosti

J. Škodák

16. 7. 2018 15:16

Pravděpodobně jste byl hluchý, slepý a neměl jste čich. V řeznictvích to smrdělo jako u rasa a co na těch hácích vyselo? Skoro nic! Kyž něco přišlo lepšího, tak to hned zmizelo a řezníci to měli jenom jako podpultovku! Takové kecy Vám můžou sežrat jenom ignoranti, kteří v té době nežili. Vystihuje to jeden vtip za totáče: V době VŘSR zvolá jeden zákazník stojící ve frontě na maso:„ Je jaro, je jaro, je jaro!" Ostatní kolem něho si říkají asi je blázen a on nato:„Je jaro, je jaro, salámy se zelenají!"

0 0
možnosti
PS

13. 7. 2018 22:43

To jsou zase blbe kecy. Veprova s knedlikem, husicka, svickova, ptacky, koprovka, rizek, to chutnalo stejne pred bolsevikem, za bolsevika i za Babise.

0 0
možnosti
MP

14. 7. 2018 0:10

Nejde o to, co si vaříte doma, ale o kulturu pohostinství, o restaurace.

0 0
možnosti
AS

A. Stiess

13. 7. 2018 19:01

Takže ten, kdo se chce dobře a levně najíst je podle tohoto bl6ečka lůza.

V jeho "restauraci" je večeře pro 4 osoby za 6000 Kč - bez nápojů - tak holt musí všem nadávat do lůzy, aby mu tam nějaká "nelůza" zabloudila. Podle fotek na knizexischtů jsou porce alá "škoda špinit talíř". Naštěstí je dnes dost vynikajících restaurací - pro zážitkovou gastro jsem si oblíbil např. Mlýnec na Novotného lávce - třeba i proto, že si tam mohu stůl zarezervovat - na rozdíl od hospody tohoto xxxx.

0 0
možnosti
MP

14. 7. 2018 0:11

„Takže ten, kdo se chce dobře a levně najíst je podle tohoto bl6ečka lůza.“

Kde to píše?

0 0
možnosti

13. 7. 2018 16:38

No nechci se do toho panu kuchaři plést, ale mám dojem, že takzvaná česká kuchyně směřovala k úpadku už za války nebo i před válkou. Do lepších restauracích chodila jen hrstka lidí a ostatní jedli, co se kde dalo. A co se jak dalo nastavit....;-) Tatínek mi třeba vyprávěl, že když měli maso aspoň jednou za týden, tak to byl velký svátek.

0 0
možnosti
JJ

13. 7. 2018 13:26

Poté, co mě vyhodili z vysoké školy jsem se živil jako kuchař a číšník do roku 1989, takže mohu porovnávat. Zaprvé kuchaři a číšníci, kteří nás učili nebio zaučovali byli profíci z I. republiky a ovládali řemeslo mnohem líp než ti dnešní. V každé restauraci byl rejžon na nahřívání talířů, věc dnes neznámá, servírovalo se zásadně zprava, kuchaři (v čepicích) chodili čistí, číšníci v černých botách i ponožkách. Kvalita jídla byla na mnohem vyšší úrovni stejně jako jejich výběr a cenově přístupná, hygienické požadavky i výrobní postupy byly také na výši. Vzhledem k tomu, že mi soudruzi vyhodili ze školy a nedali mi pokoj ani potom nejsem určitě jejich sympatizant ale posuzovat dobu, ve které jsem nežil je podle mě mimo mísu.

0 0
možnosti
VHK

V. Kotas

13. 7. 2018 14:07

Za všechno přece můžou komunisti, jak tvrdí ČT.

0 0
možnosti
PK

P. Kment

13. 7. 2018 12:38

P. Haraším by se měl léčit ... Extrémní pravičák je stejně špatný jako extrémní levičák... Lidi jako Vy jsou přesně ti lidé ,kteří ničemu a nikomu nikdy neprospějí a jsou (dle mého soudu) zcela zbyteční....

0 0
možnosti
ML

13. 7. 2018 12:18

Dement.

0 0
možnosti
PD

P. Dvořák

13. 7. 2018 12:16

Cenzura a nebetyčná korektnost funguje na plné pecky. Nepustí ani proloženě slovo, kterým se běžně označuje vykleštěný samec tura domácího. Napíšu to znovu:

Je to XXX. Napsal: Nebýt totality, vyvíjela by se podle něj česká gastronomie správným směrem. „Lidé se v té době chtěli jednorázově hodně najíst za co nejméně peněz,“ A já dodávám: Kdežto dne se lidé chtějí najíst co nejméně za co nejvíc peněz.

0 0
možnosti
PK

P. Kment

13. 7. 2018 12:41

souhlas ... rozumí té době a ví o čem mluví chlapec...

0 0
možnosti