Diskuze
Jednou provždy. Káva nemá být kyselá, říká jeden z nejlepších baristů
Děkujeme za pochopení.
C. Sangrail
"Piccolo" je bohužel stále ještě téma. V jisté poměrně ambiciozní kavárně v Olomouci jsem si chtěl objednat espresso a byl jsem dotázán, zda "lungo". Fajn, vzhledem k převažující preferenci české klientely je to logická otázka. Řekl jsem, že ne. Odpověď zněla: "Takže ristretto." Oznamovací věta. Řekl jsem, že ne, že chci normální espresso. Servírka: "Takže lungo?!" Já: "Ne, normální, úplně obyčejné espresso, to, čemu se občas říká piccolo..." Servírka mě netrpělivě přerušila a učitelským tónem pronesla: "No, piccolo neexistuje! Takže ristretto?" Prostě, heslo zná, význam jí unikl, ale hosta poučovat bude. Ukázalo se, že personál tam říká "ristretto" tomu normálnímu espressu...
Přitom ristretto není esspreso.
http://jaknakavu.eu/wp-content/2009/07/espresso-vysvetleni-pojmu_jaknakavu-eu-680x320.gif
Lidi jsou zvyklí na ty opravdu, ale opravdu kyselý šmejdy v akci ::))) Jsem to ochutnal u kamoša jednou a dost dlouho jsem byl v šoku. ::))) Ale on si tam napere dost sacharinu ::)))
Nejlepsi kava je ta, na kterou jsme zvykli. Za totality se dovazela kava nejhorsi kvality. Jednou tato kvalita se vyprodala. I musela se koupit kvalitni kava. Lide si houfne stezovali.