19. září 2017 11:52 LONDÝN

Chameleoni v jídle. Chuti, které předstírají, že jsou něčím jiným

Čerstvá šťáva - iusttrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud člověk pije mangový džus, nemůže se nikdo divit, když si bude myslet, že hlavní ingrediencí nápoje je mango. Ovšem často to není pravda,...

19. září 2017 11:46 MARINA DI GINOSA

Italové zařazují medúzy do jídelníčku. Zamořily jim totiž pláže na jihu země

Medúza (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čím dál teplejší Středozemní moře a rozšíření Suezského průplavu v roce 2015 otevřelo bránu pro invazi medúz k italským břehům. Evropská komise...

19. září 2017 7:00 PRAHA

VIDEORECEPT: Vyzkoušejte jarní závitky s kachnou se salátem ze zelené papáji

Vyzkoušejte jarní závitky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dalším dílu kulinářského seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou...

18. září 2017 6:00 BRNO

V Brně se na festivalu podávala například porcovaná tarantule či krokodýlí filet

Larvy potemníka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Porcovaná tarantule, krokodýlí filet s hruškovým čatní, larvy potemníka nebo smažená žabí stehýnka obalovaná v těstíčku mohli ochutnat návštěvníci...

18. září 2017 6:00 BRNO

Muškát moravský slaví 30 let od zapsání do odrůdové knihy

Víno (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jedna z nejznámějších a nejrozšířenějších tuzemských vinařských odrůd, Muškát moravský, slaví 30 let od svého zapsání do Státní odrůdové knihy. Dnes...

18. září 2017 6:00 MOSKVA

Aeroflot podává jídlo z nové ruské kuchyně. Například mořský jazyk s obilninami

Boeing 777 v barvách ruské společnosti Aeroflot. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud sedíte v byznys třídě na palubě letadla Aeroflotu a listujete poledním menu, nedivte se, až narazíte na mořský jazyk s obilninami a sladkým...

17. září 2017 6:00 PRAHA

Fast food po česku. Svíčkovou, guláš i knedlovepřozelo si můžete vzít do ruky

Knedlík do ruky s gulášem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Společnost Goldens vytvořila ve spolupráci s nizozemskou pekárnu Dutch Bakery kombinaci tradiční české kuchyně a rychlého občerstvení - knedlík do...

16. září 2017 6:20

Fíkový koláč s gorgonzolou. Překvapivé souznění chutí

Fíkový koláč | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Málokteré ovoce patří neoddělitelně k horkému létu jako právě fíky. Ať už ho otevírají svojí první úrodou v červnu anebo ho uzavírají šťavnatou...

14. září 2017 6:20

Oběd kancelářských krys: Asijský Žižkov nabízí nadýchané bagety i pálivé vindaloo

Vindaloo ze žižkovské Spice India Restaurant. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, které bistro či restaurace stojí ve vaší čtvrti za návštěvu? Nezoufejte. Server Lidovky.cz přináší...

13. září 2017 6:00 SYDNEY

Australané by měli více jíst klokany, podle ekologů se přemnožili. Je jich dvakrát více než lidí

Pářící se klokani na předměstí Melbourne. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V Austrálii v roce 2016 žilo dvakrát více klokanů než lidí. Ekologové a majitelé půdy tvrdí, že počty těchto zvířat jsou neúnosně vysoké, a nabádají...

10. září 2017 6:13

Připravte si pomalu pečenou krkovici s hříbky a jedlovým olejem, podle šéfkuchaře

Připravte si pomalu pečenou krkovici s hříbky a jedlovým olejem, podle... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máte chuť na něco českou klasiku? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Petra Šmrhy z restaurace Hotelu Unic na pomalu pečenou krkovici s kroupami, hříbky a...

9. září 2017 6:18

Urodily se vám cukety? Zapečte je s masem a parmazánem

Před podáváním ještě posypeme parmazánem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nevíte co s cuketami? Tento recept na zapečené cuketové lodičky plněné masem je osvědčenou klasikou a hravě vydá za lehké hlavní jídlo. Navíc vám...

8. září 2017 6:58

Zahřejte se. Připravte si celerovou polévku podle šéfkuchaře

Celerová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Výkyvy teplot patří k podzimu. Se změnou počasí úzce souvisí i stravovací návyky. Chladná rána i noci doprovází chuť po něčem dobrém, zdravém a lehce...

Rozhovor 8. září 2017 6:13 Alena Pecháčková

Cukr je ve zmrzlině důležitý. Pochopíte to tehdy, když ho tam nedáte, říká zmrzlinář

Zmrzlinář Jan Hochsteiger | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zmrzlinu si chodil kupovat jako malý do cukrárny, která byla přímo v baráku, kde bydlel. Dnes si recepty na zmrzliny vytváří sám a vyrábí dvě tuny...

Exkluzivně 7. září 2017 6:00

Oběd kancelářských krys: Kde si dát v Karlíně dobrý salát?

Řetězec, který se postupně rozrůstá po Česku, má nabídku inovovanou podle... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, které bistro či restaurace stojí ve vaší čtvrti za návštěvu? Nezoufejte. Server Lidovky.cz přináší...

Seriál 6. září 2017 5:05

KONHEFR: Hamburgerové šílenství. Když v Chorvatsku neseženete rybu, pouze burger

Burger (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hamburger (nebo pouze burger) je sendvič skládající se z grilované placky mletého masa, nejčastěji hovězího, vloženého mezi napůl horizontálně...

5. září 2017 6:00 LONDÝN

Potravinoví giganti investují do zlepšení chuti stévie. Je alternativou cukru

Zázračná rostlinka stévie nahradí cukr. Jak ji vypěstovat? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Za poslední desetiletí se z málo známé rostliny dvěstěkrát sladší než cukr stalo globální odvětví o hodnotě čtyř milionů dolarů (89 milionů korun)....

4. září 2017 6:50

Oranžové mámení. Kde a jak si vychutnáte jeřabiny?

Jeřabiny | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jeřabiny koncem léta svými zářivými plody zdobí přírodu. K jídlu se většinou nehodí, jsou dost trpké. Existuje ale chutná výjimka objevená v...

3. září 2017 6:26

Zapáchající ovoce, cvrčci či nápoj z hnízda. Festival v Olomouci nabídne extrémní pokrmy

Durian | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Cvrčky, červy, nejvíce zapáchající ovoce na světě či nápoj z ptačího hnízda budou moci ochutnat návštěvníci druhého ročníku Extrem Food Festivalu,...

3. září 2017 6:00 PAŘÍŽ

Svět objevuje veganské sýry. Přichází jim na chuť i ‚sýrový národ‘

Tyhle sýry vypadají krásně, jenže v Čechách a na Moravě preferujeme taveňák, eventuálně starý dobrý smažák.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sýrové obchody, kterým se francouzsky říká fromagerie, lemují ulice prakticky všech francouzských měst. Jejich odborně vyrobené - a někdy také...

2. září 2017 6:20

Vyzkoušejte barevné zeleninové placky bez mouky

Chlebíčky můžeme namazat krémovým sýrem a posypat pažitkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vlna oblíbenosti zeleninových pokrmů nebere konce. Zeleninou se krmí všichni a nutno konstatovat, že je stále v kurzu. Vychutnejte si zeleninové...

1. září 2017 6:00 Marie Vejvodová

Byznys s domácími limonádami. Pozor na přeslazený a předražený podfuk

Čerstvá citronáda s mátou - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Okurková, melounová, levandulová i borovicová... Takzvané „domácí“ limonády dnes nabízí skoro každá kavárna či restaurace po celé republice. Řídí se...

31. srpna 2017 6:00

Oběd kancelářských krys: Kde si dát na Vinohradech vynikající indické kari?

Indické jídlo (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, které indické bistro či restaurace stojí ve vaší čtvrti za návštěvu? Nezoufejte. Server Lidovky.cz...

30. srpna 2017 6:36

Zachraň jídlo: Nevyhazujte dužinu z odšťavňování, udělejte z ní sušenky

Nevyhazujte dužinu z odšťavňování, je to skvělá ingredience | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Odšťavňování je hitem po celý rok, nejen v létě. Asi většina z nás při něm vyhazuje nemalé množství vlákniny, která v odštavňovači zůstává. Přitom je...

Rozhovor 29. srpna 2017 6:32 PRAHA

Největší nešvar českých restaurací? Špinaví kuchaři a plýtvání potravinami, říká šéfkuchař

Roman Dolejš | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vařil pro hvězdy NHL i NBA, projezdil celý svět a jako jediný v Česku vařil ruánskou kachnu, jeden z nejluxusnějších a zároveň nebizarnějších pokrmů...

28. srpna 2017 13:25 BRNO

Vinaři už mají za sebou sběr hroznů na burčák

Vinaři už mají za sebou sběr hroznů na burčák | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vinaři už mají za sebou hlavní část sběru hroznů na burčák. V některých místech už ho dokonce prodávají. Sklizeny jsou rané odrůdy jako Muškát...

Advertorial 28. srpna 2017 6:47

Grilování v přírodě? Vykopejte si Setonův hrnec

Setonův hrnec | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je to vlastně jenom díra v zemi s několika horkými kameny a trochou vody, ale úplně stačí k přípravě teplého oběda. Výroba tohoto hrnce vám zabere...

27. srpna 2017 6:40 MEXIKO

Lahodná opuncie může být i zdrojem elektřiny

Opuncie (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Mexický znak, opuncie mexická, zaujímá ústřední postavení na zelenomodročervené vlajce Mexika. Tento kaktus ale kromě gastronomie a léčiv našel i...

27. srpna 2017 6:00

Rohlíkový národ. Pekařský výrobek stále dominuje českému stravování

Obyčejné rohlíky obsahují přes třicet různých látek. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Přestože ze všech stran nasloucháme výživové osvětě, českému jídelníčku jednoznačně vévodí rohlík, jenž stále razantněji vytlačuje chléb. A to i...

26. srpna 2017 5:51

Švestky a lískové ořechy. Překvapivé souznění v rustikálním koláči

Dokonale souznění chuti švestek a lískových ořechů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tvrdí se, že jediná neodolatelná chuťová kombinace jsou švestky a mák. Kdo by neznal švestkové knedlíky s mákem anebo makový koláč se švestkami?

Rozhovor 25. srpna 2017 6:19

Zrada v kokosovém oleji. I máslo obsahuje méně mastných kyselin, říká lékař

Kokosový olej (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Spousta lidí jej používá jako zdravější náhradu živočišných i rostlinných tuků. Kokosový olej ale ve skutečnosti organismu spíš škodí, než prospívá....

Advertorial 25. srpna 2017 6:05

Na grilu si připravíte i dezert. Už jste zkoušeli grilovat ovoce?

Grilovaný ananas | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po grilované večeři si můžete na grilu připravit ještě dezert. Mezi oblíbená sladká jídla patří grilované ovoce, které můžete dochutit zmrzlinou,...

24. srpna 2017 18:19 PRAHA

Hovězí závitky a dezert bez mouky. Nejlepší školní oběd připravili v Černčicích

Hvězí závitky s řapíkatým celerem a mrkví a rýží s quinoou. Na snímku pózují... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejlepší školní oběd pro letošní rok uvařila jídelna Základní a mateřské školy Petrohrad ze severočeských Černčic. Porota složená z odborníků na...

Recept 24. srpna 2017 10:30

Rychlá a chutná večeře do dvaceti minut? Zkuste krevety s rajčaty či kuře na zázvoru

Krevety s rajčaty | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nechce se vám večer po práci vyvařovat, ale ani se nechcete odbýt rohlíkem s máslem. Vyzkoušejte recepty na zdravou a chutnou večeři, které vám...

Exkluzivně 24. srpna 2017 6:25 PRAHA

Oběd kancelářských krys: Do kterého bistra zajít na burger či mexické speciality v Karlíně?

Do lokálu kousek od ústí tunelu pod vrchem Vítkov, se chodí na orosený půllitr... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, které bistro stojí ve vaší čtvrti za návštěvu? Nezoufejte. Server Lidovky.cz přináší další díl...

23. srpna 2017 6:32

SLÁDEK: V hospodě může pivo chutnat jako v pivovaru

Pivo | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O tom, že pivo v pivovaru chutná vždy skvěle asi nikdo z nás nepochybuje. Kdo to zažil, ví a při vzpomínce se mu určitě hrnou do pusy sliny. No a...



Najdete na Lidovky.cz