Chai tea latté přišlo do Česka hlavně prostřednictvím amerických a britských sítí kaváren. Jde o původně indickou specialitu, která v sobě spojuje mléko, čaj a koření. V zimním období představuje chai tea možnost, jak se zahřát netradičně. Poměry ingrediencí se dají měnit dle chuti, dokud nenajdeme tu nejlepší kombinaci. Často se připravuje i jako klasické latté ochucené kořením.
CHAI TEA LATTÉ400 ml vody 400 ml mléka černý čaj: 2 lžíce sypaného či 3 sáčky lžička strouhaného zázvoru 2 skořice vcelku 10 hřebíčků 6 kousků kardamomu cukr |
Čaj zalijeme vařicí vodou a necháme několik minut louhovat. V rendlíku smícháme mléko, koření a zázvor a přivedeme k varu. Přilejeme čaj, směs osladíme dle chuti a rozléváme do hrnků nebo vysokých sklenic. Pokud chceme dosáhnout opravdového latté, můžeme nápoj ještě našlehat.
Čím více čaje použijete, tím bude chai silnější. Záleží i na poměru vody a mléka, obojí se dá upravovat dle chuti. Místo klasického mléka je možné použít i sojové či jiné. Koření můžeme rozdrtit, aby více pustilo chuť. Místo cukru se dá nápoj osladit i medem.
Zahřát se dají i šťávy
Zdravější variantou teplých nápojů jsou ovocné a zeleninové šťávy, které je možné v zimě ohřát. Pokud se nám teplá šťáva nezdá chutná, můžeme přidat místo ohřívání ingredience, které organismus oteplují - skořici, zázvor či kurkumu.
ŠTÁVA SE ZÁZVOREMNa jednu porci: 1 řepa 3 jablka 3 mrkve kousek oloupaného zázvoru |
Oloupeme mrkve a řepu, kterou překrojíme. Jablka rozkrojíme, odstraníme stopky. Vše i se zázvorem vložíme do odšťavňovače. Nápoj podáváme studený. Případně ho ohřejeme na mírném plameni a odstavíme těsně před vařením.
Chuť Itálie
Lidé, kteří tráví určitou část zimy v italských Alpách, jistě znají místní specialitu pocházející z města Livigno. Bombardino je možné připravit několika způsoby. Pro ty, kteří nechtějí trávit čas u plotny, nabízí internetové obchody nápoj hotový v lahvi, stačí ho pouze ohřát. Pro opravdový požitek z této alkoholové speciality nabizíme jeden z možných způsobů přípravy.
BOMBARDINO500 ml vaječného koňaku 200 ml whisky, brandy nebo tmavého rumu 200 ml mléka smetana ke šlehání (hotová šlehačka) kakao či skořice na posypání |
Na plotně svaříme oba druhy alkoholu. Mezitím si ohřejeme opatrně mléko, které následně vmícháme do vaječné směsi. Rozlejeme ji do připravených skleniček. Ušleháme si smetanu a zdobíme s ní každý nápoj. Navrch nasypeme dle chuti kakao, strouhanou čokoládu nebo skořici.
Pikantní horká čokoláda
Pokud si bez horké čokolády nedokážete představit zimu a Vánoce, můžete zkusit trochu peprnější variantu této sladké pochoutky. V Jižné Americe si ji Aztékové vařili ještě předtím, než dorazili první Evropané. Kromě s chilli lze čokoládu připravit i s pepřem, který se vaří přímo s mlékem.
HORKÁ ČOKOLÁDA S CHILLI200 g kvalitní hořké čokolády 1 chilli paprička rozpůlená a zbavená semen 1 l mléka 1 vanilkový lusk (či 1 lžička vanilkového extraktu) 1 celá skořice 2 lžíce cukru nebo medu 250 ml vody mletá skořice nebo kakao na ozdobu |
Zkuste letos dánské perníčky. Lákají svou kořeněnou chutí |
Chilli papričku dáme do kastrolu, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme několik minut, dokud se voda asi z poloviny nevyvaří. Scedíme a odložíme stranou.
V jiném rendlíku smícháme mléko, celou skořici a vanilkový lusk. Směs přivedeme k varu. Poté ji stáhneme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu a med nebo cukr. Na mírném plameni mícháme do úplného rozpuštění. Vyndáme koření. Nakonec postupně přiléváme chilli nálev a ochutnáváme, aby horká čokoláda nebyla příliš pálivá. Podáváme v hrnečkách, zdobíme skořicí či kakaem. Můžeme přidat i šlehačku.