Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Domácí horké nápoje nejsou jen svařák a čaj. Zima jde zahnat i jinak

Jídlo

  9:00
PRAHA - Zimní měsíce bez čaje s medem a citronem, svařáku či punče si umí představit asi málokdo. Není potřeba však zůstávat pouze u těchto klasik, doma si můžete připravit Chai tea latté jako z kavárny. Bezpečně zahřejí i varianty ovocných a zeleninových šťáv. Náročnější dospělí si mohou dopřát italskou specialitu bombardino.

Chai v sobě spojuje netradiční kombinaci čaje, mléka a koření. foto: Shutterstock

Chai tea latté přišlo do Česka hlavně prostřednictvím amerických a britských sítí kaváren. Jde o původně indickou specialitu, která v sobě spojuje mléko, čaj a koření. V zimním období představuje chai tea možnost, jak se zahřát netradičně. Poměry ingrediencí se dají měnit dle chuti, dokud nenajdeme tu nejlepší kombinaci. Často se připravuje i jako klasické latté ochucené kořením.

CHAI TEA LATTÉ

400 ml vody

400 ml mléka

černý čaj: 2 lžíce sypaného či 3 sáčky

lžička strouhaného zázvoru

2 skořice vcelku

10 hřebíčků

6 kousků kardamomu

cukr

Čaj zalijeme vařicí vodou a necháme několik minut louhovat. V rendlíku smícháme mléko, koření a zázvor a přivedeme k varu. Přilejeme čaj, směs osladíme dle chuti a rozléváme do hrnků nebo vysokých sklenic. Pokud chceme dosáhnout opravdového latté, můžeme nápoj ještě našlehat.

Čím více čaje použijete, tím bude chai silnější. Záleží i na poměru vody a mléka, obojí se dá upravovat dle chuti. Místo klasického mléka je možné použít i sojové či jiné. Koření můžeme rozdrtit, aby více pustilo chuť. Místo cukru se dá nápoj osladit i medem.

Chai v sobě spojuje netradiční kombinaci čaje, mléka a koření.

Zahřát se dají i šťávy

Zdravější variantou teplých nápojů jsou ovocné a zeleninové šťávy, které je možné v zimě ohřát. Pokud se nám teplá šťáva nezdá chutná, můžeme přidat místo ohřívání ingredience, které organismus oteplují - skořici, zázvor či kurkumu.

ŠTÁVA SE ZÁZVOREM

Na jednu porci:

1 řepa

3 jablka

3 mrkve

kousek oloupaného zázvoru

Oloupeme mrkve a řepu, kterou překrojíme. Jablka rozkrojíme, odstraníme stopky. Vše i se zázvorem vložíme do odšťavňovače. Nápoj podáváme studený. Případně ho ohřejeme na mírném plameni a odstavíme těsně před vařením.

Zázvor (ilustrační foto)

Chuť Itálie

Lidé, kteří tráví určitou část zimy v italských Alpách, jistě znají místní specialitu pocházející z města Livigno. Bombardino je možné připravit několika způsoby. Pro ty, kteří nechtějí trávit čas u plotny, nabízí internetové obchody nápoj hotový v lahvi, stačí ho pouze ohřát. Pro opravdový požitek z této alkoholové speciality nabizíme jeden z možných způsobů přípravy.

BOMBARDINO

500 ml vaječného koňaku

200 ml whisky, brandy nebo tmavého rumu

200 ml mléka

smetana ke šlehání (hotová šlehačka)

kakao či skořice na posypání

Na plotně svaříme oba druhy alkoholu. Mezitím si ohřejeme opatrně mléko, které následně vmícháme do vaječné směsi. Rozlejeme ji do připravených skleniček. Ušleháme si smetanu a zdobíme s ní každý nápoj. Navrch nasypeme dle chuti kakao, strouhanou čokoládu nebo skořici.

Mnozí lidé si bez bombardina nedokážou představit italské lyžování.

Pikantní horká čokoláda

Pokud si bez horké čokolády nedokážete představit zimu a Vánoce, můžete zkusit trochu peprnější variantu této sladké pochoutky. V Jižné Americe si ji Aztékové vařili ještě předtím, než dorazili první Evropané. Kromě s chilli lze čokoládu připravit i s pepřem, který se vaří přímo s mlékem.

HORKÁ ČOKOLÁDA S CHILLI

200 g kvalitní hořké čokolády

1 chilli paprička rozpůlená a zbavená semen

1 l mléka

1 vanilkový lusk (či 1 lžička vanilkového extraktu)

1 celá skořice

2 lžíce cukru nebo medu

250 ml vody

mletá skořice nebo kakao na ozdobu

Zkuste letos dánské perníčky. Lákají svou kořeněnou chutí

Chilli papričku dáme do kastrolu, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme několik minut, dokud se voda asi z poloviny nevyvaří. Scedíme a odložíme stranou.

V jiném rendlíku smícháme mléko, celou skořici a vanilkový lusk. Směs přivedeme k varu. Poté ji stáhneme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu a med nebo cukr. Na mírném plameni mícháme do úplného rozpuštění. Vyndáme koření. Nakonec postupně přiléváme chilli nálev a ochutnáváme, aby horká čokoláda nebyla příliš pálivá. Podáváme v hrnečkách, zdobíme skořicí či kakaem. Můžeme přidat i šlehačku.

Vánoce se můžete okořenit čokoládou s chilli.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.