Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Domácí pečivo k snídani? Vyzkoušejte skotské tradiční scones

Jídlo

  6:01
Snídáte o víkendu rádi čerstvé pečivo? Zkuste si připravit něco speciálního. Tradiční skotské pečivo scones vás nadchne. Pečivo je oblíbené také v Austrálii, Británii, Americe, Irsku. Nechte se inspirovat.

Skotské pečivo scones foto: Lucie Jahelková

Scones - skotské pečivo

  • 110 g jemné špaldové mouky nebo hladké mouky
  • 15 g krupicového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 25 g studeného másla nakrájeného na kousky
  • 75 g/ml studeného mléka
  • jedno menší rozšlehané vejce na potření

Mouku, kypřící prášek, sůl, cukr a máslo zpracujte pomocí kuchyňského robotu v drobenku (s použitím plochého šlehače).

Do vzniklé drobenky přilijte mléko a zpracujte v lepivé těsto, které následně přemístěte na pomoučněný vál a ručně ještě trochu propracujte. Těsto vyválejte na tloušťku cca 2 cm a pomocí skleničky vykrojte kolečka. Skleničkou však během vykrajování neotáčejte – pečivo by pak nemuselo během pečení správně vyběhnout do požadovaného tvaru.

Takto připravené scones přemístěte na pečící plech s nepřilnavým povrchem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut. Hotové pečivo podávejte ještě vlažné, a to, co nesníte, raději zamrazte a před konzumací rozpečte v troubě nebo v topinkovači. Jedná se totiž o tzv. „pečivo jednodenní“, na druhý den obvykle ztvrdne a vyschne. Podávejte s tvarohem a marmeládou a samozřejmě – ideálně také s dobrou kávou.

Recept pro KitchenAid.cz připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství FoodBodyLife.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč