Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

1400 policistů bude hlídat Prahu. Kvůli neonacistům

Česko

PRAHA Českou metropoli čekají za tři dny doslova policejní manévry. Jedenáct set státních a tři sta městských policistů obklíčí kvůli pravicovým radikálům v sobotu 10. listopadu centrum Prahy.

Mladí národní demokraté, jak se krajně pravicová skupina jmenuje, chtějí pochodovat v den devětašedesátého výročí tzv. Křišťálové noci, nacistického protižidovského pogromu, starým židovským městem. Tam ale budou v té době probíhat židovské pietní akce, příchod ohlásili i antifašisté. „Musíme počítat s nejhorším scénářem, kterým je pokus neonacistů uspořádat nelegální shromáždění a průvod židovským městem, možná i s účastí zahraničních příznivců,“ zmiňuje hrozby pražský primátor Pavel Bém. Pokud se neonacisté skutečně objeví v ulicích židovského města, bude to bez povolení magistrátu, tudíž „načerno“. Jejich shromáždění by tak mělo být ihned rozpuštěno.

Vše ale může být ještě jinak: otázkou totiž je, jestli nebudou moci extremisté pochodovat jinou částí Prahy - konkrétně přes Hradčany nebo Karlovou ulicí ke Staroměstskému náměstí. Rozhodne o tom městský soud, který má do zítřka posoudit dvě žaloby extremistů na městský zákaz právě dvou výše zmíněných tras. Jestli dá soud extremistům svolení, jak už se dvakrát předtím stalo, neonacisté těmito místy projdou.

Více informací na straně 5

Autor: