130 let

2007: Chladnější, než se čekalo

Česko

Až šestým nejteplejším rokem ve 150leté historii měření bude letošek podle upravených odhadů vědců.

OSLO Lyžařská sezona byla již zahájena i v těch alpských střediscích, která se loni potýkala s nedostatkem sněhu. A medvědi v bulharské přírodní rezervaci, které loňská mírná zima připravila o klidný spánek, se již vydávají do říše snů. I to mohou být projevy „umravnění“ globálního klimatu v průběhu tohoto roku. Ještě před rokem vědci z britské University of East Anglia předpovídali, že letošek by mohl být vůbec nejteplejší od 60. let 18. století, kdy byla zahájena přesná měření.

Nyní své prognózy, z nichž vychází i Světová meteorologická organizace (WMO), ale upravili. „Rok 2007 bude zřejmě podobný roku 2006, takže se budou dělit o šesté místo,“ řekl agentuře Reuters šéf univerzitního oddělení pro výzkum klimatu Phil Jones. Podle něj byly teplejší než letošek tyto roky, seřazené sestupně podle pořadí: 1998, 2005, 2003, 2002 a 2004.

Původní předpovědi braly v potaz neobvykle teplý začátek letošního roku, což bylo připisováno kombinaci globálního oteplování a klimatickému jevu El Nino.

Byť zatím nebyly zveřejněny žádné předběžné údaje týkající se letošních teplot, z některých detailů se zdá, že během roku se klima dostalo do rovnováhy. Více než polovina švýcarských lyžařských resortů – celkem 48 – již zahájila provoz před více než týdnem, protože sněhu je dost a začalo mrznout. Řada alpských resortů přitom loni bojovala s nedostatkem sněhu.

A pozitivní zprávy přišly i z přírodní rezervace v Bulharsku. „Čtyři medvědi už usnuli,“ oznámila Raja Stoilová z nadace starající se o celkem 24 medvědů. Loni přitom měli s usnutím kvůli teplé zimě problémy.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás