Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

2014: Další pokus vyhnat kuřáky z hospod

Ze všech tuzemských restaurací by měl od roku 2014 nadobro zmizet cigaretový kouř. Ve sněmovně to chce letos na podzim navrhnout poslanec ODS a spoluautor takzvaného protikuřáckého zákona Boris Šťastný.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

J. David

22. 8. 2011 22:39
Blbost kvete a dirigismus tuplem...

Komu co vadí, když si někdo zřídí kuřáckou, nekuřáckou či jinou provozovnu? Základní pravidlo je, že bez peněz, jako zákazník, do hospody nelezu a také nelezu tam, kde mi prostředí nevyhovuje. Vyberu si putyku, která vyhovuje mého naturelu a zvyklostem. Dirigismu máme již přehršel. Zakažme v hospodách českou gastronomickou klasiku (škodí zdraví), u číňanů a indů glutamany a ostré silice (škodí zdraví), omezme aperitivy a pivo (více škodí zdraví), u mariáše podávání rundy panáků za "renonc", etc., etc. Blbové v EÚ a našeho parlamentu nemají nic "výživnějšího" na práci? Nekuřák ať neleze do kuřácké krčmy, ochranář zvířat ať neleze do čínské s psím masem, vegetarián na zabijačkové či zvěřinové hody i třeba do nekuřácké restaurace. Každý má právo výběru. Venkovské hospody, jako nekuřácké si nedovedu představit. Vše snad závisí na rozumném kompromisu, nikolivěk na militantním přístupu ke státně uznaným drogám. Hospoda (kuřácká) je pouze malou mozaikou sajrajtů ke komplexu exhalací, které vdechjeme. Zástupný problém. Nakonec, tělo do truhly musí jít zhuntované. Rád se nechám poučit, prosím, jenom vědecky a statisticky nezdůvodňovat, již je to únavné.

0 0
možnosti
JB

J. Běhal

22. 8. 2011 17:43
Poslanec nemá co dělat

Kuřácí-nekuřáci, černí-bílí, křesťani-druidové, ženatí-svobodní, pan poslanec a''t jde do Prahy. Všichni mají právo na existenci. Demokracie končí tam, kde začínáme omezovat jiné. Kuřáci nemusí chodit do nekuřáckých podniků a naopak. Pokud tam vlezu, tak respektuji přítomnou společnost. Jinak doporučuji boj jako s kůrovcem. Uvázat se u kuřácké nebo nekuřácké hospody či restaurace.

0 0
možnosti
VK

V. Kain

22. 8. 2011 18:15
Re: Poslanec nemá co dělat

Sám jsem nekuřák a když jdu do hospody na pivo tak počítám s tím že jsou tam hosté kteří si k pivku dají cigáro.Tento zákaz je stejně stupidní jako jeho navrhovatelé.Lidé by s k tomu měli postavit jako k omezování práv jiných.Dneska je to kouření a zítra? Co se zítra vylíhne v šišce nějakého evropského vohnouta? Mě se nelíbí naše líná bachratá mládež s tím by se mělo něco udělat.Tito mladí vepři budou stát naše zdravotnictví nemalé peníze.Když vidím mladou ženskou s kočárkem a na sobě vypasované triko z kterého ji po celém obvodu leze špekatá pneumatika tak to je na pozvracení.

0 0
možnosti
MT

M. Tomášek

22. 8. 2011 15:23
Jen by mě zajímalo,

zda se pan poslanec prošel po městech zemí, kde je kouření v restauracích zakázané.

Před každou restaurací kopice vajglů, smrad na ulici 20 metrů na každou stranu. Podle mého názoru by stát měl zakázat kouření na ulici a nikoliv uvnitř nemovitostí v soukromém vlastnictví, tedy pokud se nebude jednat o látku ilegální...

0 0
možnosti
LO

L. Orlita

22. 8. 2011 10:51
aspoň na ty servírky byste mohli kuřáci brát ohled

ony sice mnohdy také kouří, ale že jim likvidujete zdraví i svým sobectvím, to vás nenapadlo, že? Jinak do zahulených hospod moc nechodím, to je řešení , které se nabízí. A jednou za čas to přežiji.

0 0
možnosti
MH

M. Hobrland

22. 8. 2011 9:58
Špeky

Doporučil bych přečíst si Špeky. Od spoluautora Červeného trpaslíka. Velmi zábavnou formou vám dojde, že až se vypořádají s kuřáky, mohou přijít na řadu třeba obézní lidé. Proč ne? Třeba jim zakážou přístup na pláže protože jejich tučná těla působí neesteticky. Zakážou jim nosit sukně a krátké rukávy. Až se vypořádají s kuřáky a tlusťochy začnou jim vadit ti, co mají vadu řeči. Třeba jim začnou vadit tělesně postižení. Blonďáci. Bruneti, černoši, protestanti, homsexualové, heterosexuálové ... co! Sex jim začne vadit ... s jistotou lze říci, že jim nikdy nepřestanou vadit blbci. Tady se konečně ozve pud sebezáchovy.

Kouření je volba. Je to volbou člověka i majitele restaurace. Lidé mají možnost výběru. Proč jim tu možnost brát ... žejo?

0 0
možnosti
LO

L. Orlita

22. 8. 2011 10:52
Re: Špeky

párkrát se proplesknete to vám možná pomůže. Demagogické vylhané argumenty umí používat každý fanatik.

0 0
možnosti
JK

J. Kliment

22. 8. 2011 9:41
Pan Šťastný je pro svou

pravdu vskutku zapálen. Ovšem měl by si uvědomit že ne každý militantní odpůrce čehokoliv má patent na rozum. Pobyt v zakouřeném prostoru je  nepříjemný dokonce i většině kuřáků - ale nepříjemný a neméně škodlivý je i pobyt na chodnících měst. Zakážeme tedy dopravu? Která nemoc je doménou kuřáků? Pokud vím jedná se o statistiku - některá onemocnění jsou u nich častější než u nekuřáků. Kuřáci nemají patent dokonce ani na rakovinu plic. Pokud bychom brali za prokázaný fakt že  kouření = nemoc a smrt nebylo by na místě postavit mimo zákon tabákový průmysl?  Myslím že škodlivých vlivů máme kolem sebe spoustu, mnoha z nich se vyhnout prostě nedá, v ochraně před dalšími selhává i stát. Odkud se bere ta jistota že zákon zakazující jeden zlozvyk na jednom místě bude mít výrazný úspěch? Myslím že je to spíš krok zpátky - prohibice se také neosvědčila.

0 0
možnosti
MS

M. Smetana

22. 8. 2011 10:26
Re: Pan Šťastný je pro svou

To znamená: Je to sice špatné, ale kolem je hodně dalších špatných věcí, a proto není důvod kouření v hospodách zakázat. Kouřením si neničí zdraví jen kuřák, ničí tím zdraví i lidem kolem sebe (pasivní kouření). Tak čí je to volba?

0 0
možnosti
FS

F. Strnad

22. 8. 2011 6:49
vzkaz pro pana Šťastného

pane Šťastný z ÓDéeS, mám na Vás takovou malou prosbičku. nebylo by možné, společně se zákazem kouření ve VŠECH restauracích protlačit zákonem i to, aby ve všech městech naší malé republiky byly umístěny ve vzdálenosto cca 50metrů odpadkové koše a zajistit zřízení sítě veřejných WC? ono zákaz je jen kus papíru a dál se to nějak bude vyvíjet, ale koše, jejich vyvážení a ty veřejné záchody nestačí mít jen v zákoně. musí se o to někdo postarat. pokud jste v zahraničí odkoukal zákaz kouření, tak mne osobně mrzí, že Vám uniklo to, co bych viděl jako podstatné ve městech já. asi si názory, na Vaši snahu, z takových diskuzí nečtete. myslím si, že je to chyba. zdravím Vás z Brna.

0 0
možnosti
JH

J. Hladík

21. 8. 2011 19:09
Konečně

na ty hulváti dojde host se nemůže ani v klidu v poledne najíst aby nějaký dobytek u stolu si nezapálil

0 0
možnosti
KH

K. Halama

22. 8. 2011 3:29
Re: Konečně

Nikdo Tě nenutí tam lét, osle! Použij mozek a najdi si nekuřáckou hospodu a nevnucujm nám, kuřákům, své mravy.

0 0
možnosti
KP

K. Pavel

21. 8. 2011 17:46
lobbying!

Samozrejme je divne, ze Cesko je velice podezrele spinavymi penezi proplacenymi poslancum. Jinak by to bylo lehke udelat - jako v D,GB,F,IRL atd  atd. Je to jednoduche okopirovat... Strategie v techto zemich byla jednoduse zalozena na cenach,vychove ve skole a zodpovednosti lekaru. A tvrdemu zakazu koureni v kancelarich, verejnych prostranstvich atd atd.Ti do toho nejsou vubec zaskoleni a navic nic v tom neumi.Muzete se ale zapsat do stazi vedenymi podivnymi psychology a mozete tam roztrhat "posledni cigaretu" a zarvat si u toho "uz nikdy". tak jako slaboducha bloncka na fotce tohoto clanku.

0 0
možnosti
BU

B. Uhlich

21. 8. 2011 20:32
Re: lobbying!

Souhlasím, jen s tou "blonckou" jste trochu ujel.....vona to fakt bloncka není.... :-)

0 0
možnosti
LB

L. Boháč

21. 8. 2011 16:35
Kouření.

Je vidět že pan poslanec se věnuje těm nejdůležitějším věcem. Myslím pane poslanče, že po uskutečněných reformách se nebude kouřit nikde a ti co na to stále budou mít, tak ti do hospod nechodí, mají vlastní podniky ve kterých praktikují svojí zábavu. Nebylo by lepší prosadit zákonem vůbec zákaz prodeje cigaret, než neustálé tanečky o tom kde se smí nebo nesmí kouřit?

0 0
možnosti