Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Babiš mladší nečekaně přišel na mítink ANO. Doprovázel ho režisér Klusák

Česko

  12:51aktualizováno  21:08
Se svým otcem, premiérem Andrejem Babišem, se tváří tvář střetl před novináři Andrej Babiš mladší. Vmetl otci, že mu ublížil a řekl mu, že prošel psychologickým vyšetřením a že je zdravotně v pořádku. Poté prohlásil, že Čapí hnízdo, kvůli kterému čelí premiér trestnímu stíhání, bylo od začátku projektem jeho otce a on hrál roli bílého koně.

Za premiérem Andrejem Babišem dorazil na Větruši v Ústí nad Labem společně s režisérem Vítem Klusákem.

„Tati, ahoj, otec, tady Andrej mladší. Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce, který mě vyšetřil. Jak se cítíš, vidět mě?“ ptal se Babiš mladší premiéra před novináři. „Proč jsi mi ublížil, i s tím Rusem Protopopovem? Budu se bránit a budu bojovat,“ řekl premiérovi.

Rus Petr Protopopov odvezl Andreje Babiše mladšího na Rusy okupovaný Krym. Podle premiérova syna to bylo proti jeho vůli.

Premiérův syn Andrej dorazil na předvolební kampaň svého otce. (2. září 2021)

„Dnes máš narozeniny. Jsem naštvaný, ale informace, že jsem psychologicky v pořádku, by měla být nejlepší věc, kterou bys mohl slyšet na svoje narozeniny,“ prohlásil Andrej Babiš mladší. „Hodně štěstí v tvé kampani a oblbování národa,“ dodal.

Novinářům později řekl, že jeho chování k otci je absolutně adekvátní. Na otázku iDNES.cz, zda neuvažuje o setkání se svým otcem mezi čtyřma očima, bez novinářů, opáčil: „Já jsem s ním skončil. Otec nezavleče svého syna na Krym.“

Měl jsem roli bílého koně v případě Čapího hnízda, tvrdí premiérův syn

K projektu Čapího hnízda, kvůli němuž je premiér stíhán, Babiš mladší řekl: „Moje role byla bílého koně. Vůbec nevím, co jsem podepisoval a žádné akcie jsem nikdy nedostal.“

Právě kvůli výslechu Babiše mladšího žalobce vrátil kauzu Čapí hnízdo, kvůli níž je premiér stíhán, policii k došetření. Dříve než rozhodne, zda pošle případ čerpání evropské dotace na farmu u Olbramovic k soudu.

Svého otce označil Andrej Babiš mladší v rozhovoru s novináři na Větruši, kde ANO zahajovalo volební kampaň, za chronického lháře.

Na otázku iDNES.cz, zda nemá pocit, že ho někdo zneužívá ve volební kampani, premiérův syn z prvního manželství odvětil: „Ani náhodou.“

Mám čisté svědomí, o syna jsem se staral, říká premiér

Premiér se výpadům svého syna bránil. „Vždycky jsem se o svého syna staral,“ reagoval na nečekané setkání se svým synem premiér Andrej Babiš. Může to podle něj potvrdit i matka Andreje Babiše mladšího. Premiér dříve řekl novinářům, že se jeho syn léčí s psychickým onemocněním. Dodal, že by nepřál žádnému rodiči, aby něco takového zažil.

Exprezident Klaus: naaranžovaná scénka

Bývalý prezident Václav Klaus v pořadu 360° na CNN Prima News ve čtvrtek uvedl, že vystoupení Andrej Babiše mladšího během představení volebního programu ANO bylo naaranžované. 

„On tam nevtrhl, ale byl tam vtržen,“ myslí si Klaus, podle kterého to Babišovu hnutí akorát může přidat hlasy voličů. 

„Každý myslící člověk ví, že to je nastrčený podvod,“ řekl také.   

„Mě to mrzí,“ komentoval setkání se synem. Podle premiéra zneužívá Andreje Babiše mladšího politická konkurence. „Víme, kdo ho nabízí novinářům,“ uvedl premiér, aniž konkretizoval, koho má přesně na mysli.

Klusák tvrdil, že pouze přivezl Babiše jr. za jedním psychologem a že pak šli spolu na polévku. „Prostě byla tady možnost a my jsme si řekli – je tady Bureš, tak půjdeme se mu kouknout do očí,“ řekl ale Andrej Babiš mladší.

Premiér se stále soudí o to, že nespolupracoval za minulého režimu s bývalou tajnou policií Státní bezpečností, která mu měla dát právě krycí jméno Bureš.

Pikantní je, že režisér Vít Klusák, s nímž Babiš mladší na Větruši dorazil, má skoro příbuzeneckou vazbu s hlavním Babišovým marketérem Markem Prchalem. Ten žije a má děti se sestrou Klusákovy ženy, spisovatelkou Ditou Pecháčkovou.