Sezona borův e k právě vrcholí.
Ne každý je ale kvůli modrým kuličkám ochotný ohýbat záda hodinu nebo i déle v lese, aby si z nich pak mohl upéct třeba koláč. Ti, kteří při sběru malých lesních plodů ztrácí trpělivost, si je mohou koupit třeba na tržištích nebo v hypermarketech. Za půl litru zaplatí přibližně padesát až šedesát korun.
Investice do borůvek však znamená i investici do zdraví, a to hlavně tehdy, když je konzumujete častěji, a to třeba i v sušené formě. Borůvky totiž obsahují velké množství vitaminu C a takzvané antokyany, které patří do skupiny flavonoidů, dále například draslík, železo, vápník nebo síru. Pokud se pro ně vydáte do lesa, můžete si nasbírat i jejich listí, ze kterého lze připravit čaj.
Borůvky mají blahodárný vliv na trávicí soustavu Listí i plody navíc obsahují takzvané třísloviny, které působí proti průjmům a také snižují koncentraci cukru a cholesterolu v krvi. Uvádí se proto, že mají pozitivní vliv při léčbě cukrovky. „U hraničních stavů mohou snížit hladinu cukru v krvi,“ připouští gastroenterolog Pavel Kohout z II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. V případě již probíhajícího diabetu se ale bez klasické léčby neobejdete.
Borůvky působí také ochranně na žaludek a tlumí záněty ve střevech. Podle informací ČTK zkoumali američtí vědci na krysách účinnost takzvaného pterostilbenu, který borůvky obsahují. Výzkum potvrdil, že tento přirozený a velmi silný antioxidant pomáhá v prevenci proti rakovině střev, zpomaluje růst nádorových buněk a částečně je i likviduje. Stejný účinek by měly mít i antokyany.
Velmi často se také uvádí, že borůvky zlepšují zrak a působí pozitivně na žilní systém. „Borůvky mohou mít význam na zdraví pouze při pravidelné konzumaci a za podmínky, že se i jinak zdravě stravujete,“ říká doktorka Václava Ku- nová. Dodává, že borůvky mohou v přiměřeném množství jíst i lidé, kteří drží redukční dietu. „Obecně při redukčních dietách doporučujeme, aby lidé konzumovali denně 200 až 250 gramů ovoce a 400 gramů zeleniny.“ Mražením borůvky ztrácejí velké množství vitaminu C Platí také, že nejsou borůvky jako borůvky. Přesněji řečeno, upravené borůvky, například mražené nebo kompotované, mají výrazně méně vitaminu C a dalších látek. Zatímco čerstvé ve sto gramech obsahují 21 miligramů tohoto vitaminu, mražené ve stejném množství jen 3,1 miligramu, a kompotované dokonce jen 2,8 miligramu. Doporučená denní dávka vitaminu C je 60 miligramů. Podle Kunové tato dávka ale zabrání jen deficitu, ale optimální je podle ní konzumovat denně p ř i b l i ž n ě 100 miligramů. Mražené borůvky navíc obsahují méně vody než borůvky čerstvé, a kvůli tomu mají i vyšší energetickou hodnotu. Útěchou vám může být, že mražením neztrácejí cenné antokyany, které mají antioxidační účinky. Kompotované borůvky jsou energeticky ještě vydatnější než mražené a kvůli vysokému obsahu cukru nejsou vhodné pro diabetiky.
Co obsahují borůvky
Čerstvé, 100 g:
sacharidy - 10 g
bílkoviny - 1 g
tuky - 0 g
vláknina - 5 g
vitamin C - 21 mg
vitamin E - 1,2 mg
vitamin K - 19,8 g
mangan - 0,6 mg
a další
Energetická hodnota ve 100 g
* čerstvé - 43 kcal, 180,6 kJ
* mražené - 64 kcal, 268,8 kJ
* kompotované - 92 kcal, 386,4 kJ
více na www.nutritiondata.com