Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Bramborový salát podle našich nejlepších šéfkuchařů

Česko

David Korecký, restaurace Konírna: Klasický bramborový salát

? 600 g brambor ? 3 vejce ? 4 sterilované okurky ? středně velká cibule ? sůl, pepř ? lák z okurek (dle potřeby) ? 3 lžíce majonézy ? 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) ? 2 lžíce plnotučné hořčice Příprava: Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo.

Brambory, zeleninu i vejce nakrájíme na menší kostičky.

Přidáme majonézu, hořčici nadrobno nasekanou cibulku a na kostičky nakrájené okurky. osolíme, opepříme a dle chuti přilijeme lák z okurek.

Salát začneme míchat, až když máme všechny suroviny v jedné míse, a mícháme lehce, odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše.

Po zamíchání a případném dochucení necháme salát v lednici odležet do druhého dne.

Pavel Sapík, Terasa U Zlaté studně: Bramborový salát

? 1 kg brambor ? 0,3 kg mrkve ? 0,1 kg celeru ? 0,1 kg hrášku ? 1 velká cibule ? 0,4 kg okurek ? 3 lžíce hořčice ? 0,4 kg majonézy ? sůl, pepř, cukr ? kudrnka ? 5 vařených vajec Příprava: Předem vařené a vychlazené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme kostičky zeleniny a nakrájenou a spařenou cibuli, okurky, hrášek a vše smícháme s majonézou.

ochutíme hořčicí, lákem z okurek, solí, pepřem a špetkou cukru. Zdobíme na čtvrtky nakrájenými vejci a sekanou kudrnkou.

Roman Paulus, Radisson Blu Alcron: Lehký bramborový salát

? 500 g salátových brambor ? 200 ml silného kuřecího vývaru ? 50 ml rostlinného oleje ? 100 g červené cibule ? 30 g plnotučné hořčice ? sůl, ocet, pepř Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé nakrájíme na kolečka.

Veškeré suroviny přidáme k bramborám a přelijeme teplým vývarem.

Necháme marinovat a občas zamícháme.

Před podáváním je dobré salát ochutnat a znovu dochutit. Salát nemá být moc hutný, ale spíše řídký.

Podáváme ke smaženému kaprovi s citronem. Viktor Mráz, restaurace V Polích: Slovenský bramborový salát

? 1000 g salátových brambor ? 2 středně velké cibule ? menší sklenička okurek i s lákem ? trocha olivového oleje ? sůl, pepř, případně ocet Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a cibuli, zalijeme trochou láku z okurek a dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem.

Můžeme přidat i trochu octa.

Luboš Loose, restaurace Na Spilce: Lahůdkový bramborový salát s jablkem

? 3/5 salátových brambor ? 1/5 kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) ? nakládané okurky ? kyselé jablko ? gothajský salám ? cibule ? majonéza ? hořčice ? sůl, pepř, cukr, ocet, worcestrová omáčka Příprava: Uvařené a vychladlé brambory nakrájíme na kostičky, přidáme pokud možno na stejnou velikost nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, okurky, jablko (raději kyselejší), gothajský nebo šunkový salám a cibulku nakrájenou najemno.

Vše lehce promícháme.

Majonézu (ne lehkou!) rozředíme trochou nálevu z okurek, ochutíme pepřem, solí, cukrem, hořčicí a vše přidáme do nakrájených surovin. Promícháme a na závěr opatrně dochutíme worcestrovou omáčkou, octem, popřípadě dosolíme. Hotový salát necháme dobře vychladit a podáváme ještě týž den, co byl připraven.