Pátek 3. prosince 2021, svátek má Svatoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Češi už nekupují konzervy, preferují čerstvé zboží

Česko

PRAHA Lunchmeat, vepřové ve vlastní šťávě, chalupářský guláš či švestkový kompot. Dřívější šlágry poloprázdných prodejen potravin v komunistickém Československu už nejdou na odbyt.

Češi dávají přednost čerstvému zboží a přestávají kupovat masové konzervy i ovocné kompoty. Podle odhadu odborníků ze Zájmového sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu je domácí konzervárenská produkce ve srovnání s druhou polovinou 80. let zhruba poloviční. U některých konzervárenských výrobků se však prý dá do budoucna čekat vzestup.

Slušný zájem si stále udržují některé tradiční zeleninové konzervy jako sterilované okurky nakládačky nebo sterilované zelí. Přízeň spotřebitelů si udržely také paštiky a pomazánky.

Útlum oboru po roce 1990 přičítají konzerváři zrušení záporné daně z obratu a následnému zdražení výrobků. K tomu přispěl také růst výrobních nákladů, způsobený mimo jiné zdražováním energií.

Klasickým konzervám začaly navíc konkurovat moderní způsoby konzervace jako chlazení, mražení, sušení či vakuové balení. Vedle celoroční nabídky čerstvého ovoce a zeleniny sehrála roli i konkurence ze zahraničí.

Konzervárenství ovlivnila také privatizace státních podniků, která začala v roce 1991. Během let 1992 až 1998 pak řada původních závodů ukončila činnost. Nejvíce se tato situace podle sdružení projevila v bývalém Středočeském, Jihočeském, Západočeském a také Východočeském kraji.

Pokračování na straně 15

Dokončení ze strany 1

Podle ředitele sdružení Pavla Podroužka zaznamenala proti situaci před rokem 1989 velký propad výroba kompotů.

Dobře se však prodává dětská výživa. Zatímco v českých domácnostech se konzumuje konzervárenských produktů méně, roste podíl výroby velkoobjemových balení pro nemocnice, školy či závodní jídelny.

***

Produkce kompotů

Pokles domácí produkce konzervářů ukazují údaje o zpracování ovoce a zeleniny. V letech 1985 až 1989 se roční objem pohyboval podle úrody mezi 110 tisíci až 125 tisíci tun zpracované zeleniny a mezi 82 tisíci až 165 tisíci tun ovoce. Loni bylo v Česku zpracováno dohromady asi 140 tisíc tun obojího.

Autor:

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

Mohlo by vás zajímat