Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

Za českým kaprem hledejte mnichy. Štědrovečerní pokrm má počátek ve středověku


Bramborový salát a kapr | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Byť se na štědrovečerních stolech v tuzemsku čím dál častěji prosazují i různé alternativy ke klasickému smaženému kaprovi, zhruba dvě třetiny domácností zůstávají věrné tomuto roky prověřenému receptu. Kde se u nás kapr vzal a proč ho většinou smažíme ve strouhance podobně jako řízek?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Tip na Štědrý večer podle šéfkuchaře Punčocháře: řízky jedině z vykostěného kapra a salát s domácí majonézou

Původ chovu této nenáročné sladkovodní ryby, jež bývá kvůli své všežravosti nazývána vodním prasetem, nutno hledat ve středověkých západoevropských klášterech, když mniši sháněli vhodné postní jídlo. Ryba je totiž kromě tradičního symbolu křesťanství také postním pokrmem. Mniši se věnovali nejen zakládání rybníků, ale také zušlechťování kapra, pravděpodobně první domestikované ryby v historii. Putující řeholníci postupně přenesli tradici chovu kaprů i do českých zemí. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se