130 let

Co pít k nádivce

Česko

VÍNO TÝDNE & GASTRO TIP

Dnešní volba vína je opravdu jednoznačná. Kopřivy v jídle si žádají svěží harmonický moravský Sauvignon. Milovníci vín z Nového světa mohou samozřejmě sáhnout i po skvělém, ale také dražším Sauvignonu z Nového Zélandu, kde v oblasti Marlborough dělají jedny z nejlepších Sauvignonů na světě. Ale zůstaňme doma, neb i kopřivy jistě použijeme z domácích zdrojů.

Sauvignon patří ve vinařském světě k nejrozšířenějším a neoblíbenějším bílým odrůdám. Pochází z Francie, buď z oblasti Bordeaux, nebo z povodí Loiry. Dobře se mu daří především v okrajovějších vínorodých částech zeměkoule – na severní polokouli k nim patří například moravské vinice, na jižní pak již zmíněný Nový Zéland, Chile nebo Jihoafrická republika.

V chuti a vůni můžeme Sauvignony rozdělit do dvou skupin. První je mohutnější, vyzrálejší, s tóny tropického ovoce a zralých broskví. Druhá lehčí, svěžejší, s kopřivovými tóny, což je přesně to, co dnes hledáme. Nelze ho ovšem zaměňovat za víno s výraznou nakyslou chutí rozdrcené trávy. Takové víno většinou pochází z nedozrálých a špatně zpracovaných hroznů.

Dnešní vzorek Sauvignonu pochází z vinařské obce Novosedly z vinařství Kovacs. Toto víno se mimo jiné probojovalo mezi stovku nejlepších vín v Salonu vín ve Valticích. Má jasnou, světle zelenkavě žlutou barvu a příjemnou, intenzivní vůni. Ve vůni i v chuti najdeme jemňounké kopřivové tóny, černý bez, angrešt a v dochuti se objevují stopy zralých meruněk a broskví. Po takovém doušku máte chuť dát si opět pořádné sousto nádivky.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás