Sobota 23. ledna 2021svátek má Zdeněk 4 °C déšť se sněhem Předplatné LN
Premium

Covidový masakr na venkově: lidé se hygieně vyhýbají, šedá nemocnost představuje velkého strašáka


ilustrační snímek | foto: Viktor ChladLidové noviny

Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Praha Covidovým strašákem byla dlouhou dobu Praha. Vedla v počtech nakažených a epidemiologický semafor ji vždy ukazoval červenější než zbytek země. Dnes je spíše narůžovělá, zatímco červené jsou regiony jako Havlíčkobrodsko či okolí Pelhřimova a Svitav. Stav je navíc podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka ještě o něco horší, než jak napovídají statistiky.

„Situace na venkově je specifická, pro lidi jsou tam hůře dostupné testy, což znamená nepříjemné cestování. Lidé pak nemají motivaci testování podstupovat, a pokud je jim špatně kvůli něčemu, co může být covid, mají tendenci raději zůstávat doma,“ tvrdí v rozhovoru pro Lidovky.cz Kubek.

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu

První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné?
Stačí se přihlásit a číst dál.

Test vaječných likérů: I šest kostek cukru v panáku. Hlavně zakrýt aroma lihu

Vaječné koňaky v testu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Některé jsou bledé jako zimní ráno, jiné září jako italské slunce, většina vaječných likérů však udělá adventní...

Peníze mě omámily. Upřímná zpověď Jana Šimáka, proč ho fotbal přestal bavit

Jan Šimák | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Už nikdy nezjistí, jak dobrý doopravdy mohl být. Říkalo se, že má větší talent než Tomáš Rosický, ale místo, aby si po...

Na Vánoce i v lednu si Býci užijí sex, Střelci optimismu. Co ostatní znamení?

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lidé narození ve znamení Kozoroha mají navenek sílu z energie Země, uvnitř pak čerpají z ohně. Oba živly dohromady se...

Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek
Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek

V redakci jsme měli možnost otestovat dva nové chleby Odkolek. Mají vysoký podíl žitné mouky a nádherně propečenou kůrku, která láká k ochutnání už...