Métrio elinikó kafé se vaří obdobným způsobem. Rozdíl je jen v dávkování. Ke lžičce řecké kávy se přidává do studené vody i vrchovatá lžička pískového cukru. Cukr společně s kávou se nechá pomaličku vzkypět. Zkušený kavárník ví, kdy má džezvu odstavit z vařiče a velmi opatrně nalít vonný mok do malého šálku.
Glykó elinikó kafé pijí všichni, kdo milují sladkou chuť. Ke lžičce kávy se do studené vody přidají dvě lžičky cukru. Káva má pak velmi silnou aromatickou chuť.
Ke kávě se servíruje sklenice studené vody. A hlavně jsou nutné čtyři židle. Na jedné se sedí. O druhou si host opře podrážky bot, ta třetí slouží jako opěrka pravé ruky a poslední - čtvrtá - je na podložení levé paže.
V této dobře zaklíněné poloze vydrží řecký muž „dřepět“ u titěrného šálku řecké kávy dlouhé hodiny, dokud jeho žena neuklidí dům, neuvaří oběd, nepodrbe se sousedkami, nezajde na hřbitov vypulírovat hrob své matky, sama se nenají a pak neusne spravedlivým poledním spánkem.