130 let

Cukrárna Myšák se otevírá

Česko

PRAHA Po náročné rekonstrukci se příští týden znovu otevře legendární cukrárna Myšák v pražské Vodičkově ulici, která zanikla v 90. letech. Po Erhartově cukrárně na Letné nebo lahůdkářství Paukert na Národní třídě se do hlavního města vrací další symbol prvorepublikové gastronomické chlouby.

Původně měla být veřejnosti zpřístupněna již letos na jaře. Ani několik dalších termínů se však nepodařilo dodržet. Společnost ICE Art, jež cukrárnu spravuje, to zdůvodňuje snahou zachovat všechny původní prvky nebo vytvořit jejich dokonalé repliky.

Obnoven byl původní historický portál cukrárny a většina prvků, včetně dveří, je původních. Odborně sejmuty a po rekonstrukci navráceny byly také štuky. Zrestaurovány byly i mozaiková, takzvaná piškotová podlaha v přízemí, malby na stropě, mramorové schodiště a dřevěné niky.

Vybavení cukrárny je nové. Rekonstrukce stavebních částí vybavení cukrárny vycházela z dobových fotografií.

Neorenesanční budova, v jejímž prostoru se nyní nachází obchodní a bytový komplex Gallery Myšák, vznikla v roce 1883. Proslavil ji zejména cukrář František Myšák, který nechal dům přestavět v roce 1922 světoznámým stavitelem a inženýrem Josefem Čapkem. Od té doby má budova charakteristickou kubistickou fasádu.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás