Pátek 13. prosince 2024, svátek má Lucie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Dobré pití dělá i dobrá sklenice

Česko

* GOURMET SEZONA

Moje babička měla pro speciální příležitosti -zejména na Vánoce, při svatbách a křtinách - speciální servis, ke kterému patřily i parádní sklenice. Věděla proč: z výjimečné sklenice totiž nejen víno chutná úplně jinak než z té obyčejné z obchoďáku. Deset z deseti gastronomických odborníků se shodne, že špičkou mezi sklem je Riedel. Kromě řemeslně dokonalého zpracování a používání křišťálu za úspěchem stojí geniálně jednoduchá myšlenka Clause Riedla: sklenice nelze dělit jen podle barvy vína, ale i podle odrůdy. Každá vinná odrůda má svá specifika, která vhodně zvolená sklenice podtrhne a nevhodná naprosto potlačí.

Každé víno žádá své vlastní sklo Jak si tedy vybrat sklenice na víno? „Správná sklenka na víno by měla svým odpovídajícím tvarem a velikostí umožnit vínu maximálně vyniknout - bez okrasných maleb či ozdobného broušení. Ve vinotéce vám poradíme vhodné sklo, vybrat si můžete z křišťálových řad až po luxusní, ručně foukané sklenice řady Sommelier,“ vysvětluje Jiří Janovský, sommeliér vinotéky Ad Vivum. U šampaňského, přestože se dříve podávalo výhradně ve vysokých sklenicích tvaru flétny, se nyní prosazují spíš menší širší sklenice, ze kterých lze snáze pít, a navíc je lépe cítit perlení.

„Sklenka na lehčí bílá vína by měla mít kalich (0,3 - 0,4 l) mírně protáhlý, nahoře mírně uzavřený, na těžší bílá vína může mít větší objem (0,5 - 0,7 l), kulatější kalich, nahoře otevřenější, abyste do sklenky mohli zabořit nos. Sklenka na lehčí červená vína, např. Beaujolais, má objem 0,4 l a kalich mírně uzavřený, sklenice na plná červená vína mají kalich o objemu až 1 litr, protažený do výšky,“ popisuje Janovský. Víno je dobré koupit alespoň týden před konzumací, aby se stihlo zklidnit a usadit. A hodláte-li pít starší červené, pořiďte si dekantér, který víno správně provzdušní. Nealko Vánoce: rychlé špunty i víno bez alkoholu A co se dá pít, pokud se chystáte oslavit Vánoce bez alkoholu? Zkuste nealko sekt - v Čechách vyrábí nealko bublinky od roku 2007 Bohemia Sekt (k nerozeznání od alkoholického brutu) a společnost Soare sekt: pro děti řadu Rychlé špunty, pro dospělé Light Live. V supermarketech občas narazíte i na Mousseux, polosuchý dealkoholizovaný sekt z odrůd Müller Thurgau a Riesling německého vinařství Carl Jung, které se specializuje výhradně na sekty a vína bez alkoholu odrůd Merlot, Riesling a Müller Thurgau (www.carl-jung.cz).

***

gourmet tipy

Grand restaurant festival, 15. 1. - 15.2. 2011, www.grandrestaurantfestival.cz Ačkoliv vyhlášený festival ve vybraných restauracích podle publikace Maurerův Výběr Grand Restaurant začíná až za měsíc, vstupenky na konkrétní datum a restauraci si lze kupovat od 1. prosince a již teď hlásí některé podniky ze 70 % vyprodáno. Menu za 200-600 Kč se hodí i jako vánoční dárek. Pivní medaile za rok 2010, www.pratelepiva.cz Již od roku 1990 vyhlašuje Sdružení přátel piva nejlepší piva roku. Členové nejprve udělují až tři hlasy v každé kategorii, v druhém kole se degustuje kvalita a chuť piva. A kdo vyhrál letos? Na 1. místě Bernard Free, druhý je Primátor Polotmavý 13 % a na 3. místě Primátor Weizenbier napříč kategoriemi. Skokanem roku je Koutská dvanáctka a Smolařem pivovar Svijany, který čtyřikrát obsadil 4. místo. Vinný klub, www.clubdelvino.cz Zajímá-li vás víno a chcete mu více rozumět, staňte se členem Clubu del vino, který se specializuje na vína španělská a z Nového světa. Jednou za měsíc či dva vám dojde 6 vín vybraných a opoznámkovaných nezávislými sommeliéry. Pijete, zároveň se učíte a diskutujete na pravidelných setkáních. Šest vín stojí 1750 Kč nebo 2500 Kč, záleží na řadě. Kniha o kávě, Petra Veselá, Smart Press, 319 Kč Petra Veselá vyhrála dvakrát titul Barista roku a mnoho let vede v Jílovém vyhlášenou kavárnu Zlatý korálek a kurzy o kávě. Teď své zkušenosti a znalosti sepsala do působivé publikace, která by žádnému milovníku kávy neměla v knihovně chybět.

O autorovi| Připravila Kristina Šemberová

Autor: