Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

„Duší podniku je kuchař!“

Česko

Provozovatel dvou restaurací a hvězda nové televizní show Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich ocenil v rozhovoru pro LN odvahu lidí, kteří se do pořadu přihlásili.

* LN Jaké jste zaznamenal ohlasy na první díl pořadu Ano šéfe!?

Zatím jich moc nebylo, dostal jsem pár sms od kamarádů a ty byly docela dobré.

* LN Ozval se vám majitel restaurace Hrádek, jehož podnik jste se snažil opět přivést k životu?

Ne, nikdo z restaurace Hrádek v Litoměřicích mi nevolal. Já s těmi lidmi pak už neudržuji žádný kontakt, to dělá produkce z Primy. Já jsem vlastně jen „najatá hééérečka“.

* LN Je těžké udržet si odstup a kritizovat lidi, s nimiž si za dobu natáčení vytvoříte bližší vztah?

Ani ne, musím se udržet a nebýt příliš osobní.

* LN Mrzelo vás, že „resuscitace“ restaurace Hrádek nevyšla?

Samozřejmě mě to netěší, ale je třeba si uvědomit, že hlavou podniku je vždycky majitel, a pokud si myslí, že šéfkuchaři jsou exoti, kteří někde něco kuchtí, je to chyba. Šéfkuchaři jsou duší podniku a majitelé, kteří jim neposkytnou vhodné podmínky, nemají šanci.

* LN Proč jste se vlastně do tohoto projektu pustil?

Líbil se mi formát.

* LN Prima ho koupila v licenci – v originále je to reality show Kitchen Nightmares s Gordonem Ramsayem. Je slavný skotský šéfkuchař vaším „předobrazem“?

No... Já Gordona Ramsayho velice sleduji a uznávám jako hvězdu světového formátu, ale to, co dělá v Kitchen Nightmares, je na mě už příliš krajní. Každopádně je to skvělý kuchař, ale osobně – lidsky – ho neznám.

* LN Stejně jako Ramsay ale nejdete pro ostřejší slovo daleko.

Myslíte, jako že jsem sprosťák? (směje se)

* LN No, ano, jenže Ramsayho nikdo necenzuruje a vám Prima sprostá slova vypípává. Proč?

Asi na to je nějaký zákon a oni, kdyby to nedělali, dostali by se do problémů. A co se týče mého slovníku – já, když se rozčílím, tak se opravdu nevyjadřuji salonním způsobem. Prostě jsem takový.

* LN Jste připraven na to, že se z vás stane celebrita, kterou budou lidé poznávat na ulici?

Myslím, že tak hrozný to nebude. A kdyby jo a bylo nejhůř, tak mám několik kuchyní, kam můžu zalézt.

* LN Kolik dílů bude mít tato show a kolik jste jich už natočil?

Bude to celkem dvanáct dílů a kolik jsem jich už natočil, vám neřeknu (poté co to konzultoval s produkcí a ta řekla „no comment“ – pozn. red.)

* LN Jak stíháte natáčení dohromady s vedením vašich restaurací Cafe Imperial a Divinis?

Dobře, dá se to obojí. Dokonce pořád ještě spím osm hodin denně. Jde to zvládnout, protože mám kolem sebe skvělé lidi, kteří mi pomáhají.

* LN K čemu (kromě zábavy) tento pořad podle vás bude?

Doufám, že pomůže několika restauracím postavit se znova na nohy, zlepšit se. Musím říct, že obdivuji ty, kteří se do toho projektu přihlásili, protože to byli lidé, kteří si uvědomovali, že je to s jejich podniky špatné. Oceňuji tu odvahu, i když si uvědomuji, že to dělali i z reklamních důvodů.

* LN Ale v případě Hrádku si ponaučení od vás nevzali. Majitel rezignoval a teď je prý restaurace na prodej. Jaký je to pocit, když vidíte, že vaše práce byla marná?

Já jsem zvyklý na to, že se lidi nepoučí. Ono je strašně těžké změnit se. Znám to ze svého vlastního života.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!