Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dvacet ústřic za minutu a půl

Česko

Pokud jste ještě nikdy neochutnali ústřici, vypravte se přesně za týden, v sobotu 27. března, kolem druhé hodiny odpoledne na Staroměstské náměstí v Praze. Již podeváté zde poměří svoji zručnost čeští šéfkuchaři v šampionátu otvírání ústřic a všechny otevřené ústřice pak rozdají divákům. Pořádající Pražský kulinářský institut objednal v Makru 600 ústřic belon – menších, kulatých a s velejemným masem.

Kdo se zraní, vypadává ze hry Zatím se přihlásilo 22 mužů a jedna žena, soutěží se po pěti. Praváci si navléknou speciální rukavici na ústřice na levou ruku, leváci na pravou, zkušení borci si obvážou levačku obyčejným flastrem, zkontrolují ostrost nože a po odpísknutí začne stříkat šťáva, praskat lastury a vzduch se pomalu zaplní vůní moře. Rukavicí berou jednu po druhé všech třicet letošních soutěžních ústřic.

Některé ruce se míhají rychlostí gazelího běhu, jiné zápasí teprve s třetí ústřicí. Občas sjede nůž do dlaně nebo ji pořeže sama ústřice svými ostrými hranami. Dotyčný zvedá ruce nad hlavu a končí. Ústřice s kapkou krve by si dal rád asi málokdo a soutěžící musí ústřici otevřít jako pro hosty v restauraci, tj. čerstvou, čistou, bez písku a úlomků schránky.

V uplynulých letech byl nejčastěji nejrychlejší šéfkuchař Václav Frič z Pražského kulinářského institutu – dvacítku ústřic zvládl za minutu a půl. Zvládne letos třicítku pod dvě a půl minuty? Vítěz pojede v září soutěžit na mistrovství světa v otvírání ústřic do irského Gallway, kde se tato soutěž koná již po šestapadesáté. Hlavně neproříznout maso uvnitř Co je vlastně na otvírání tak těžkého? Kupte si ústřici (nejčerstvější prodává Makro nebo Seafood) a zkuste to sami. Nejčastěji narazíte na dva druhy – větší oválné fine de claire (15 Kč/kus) a menší, jemnější, kulaté belon (40 Kč/kus). Větší si vložte do dlaně a speciálním ostrým nožem na ústřice se z pravé strany opatrně a silou vlomte dovnitř a objetím nože dokola lasturu otevřete. Ale pozor, ať neproříznete maso uvnitř! Belon si vložte do dlaně vypouklejší stranou dolů a menším nožíkem ji lupnutím odklopte. Od května do srpna můžete trénovat příborovým nožem na vlašském ořechu. Ústřice se totiž jedí pouze v měsících, které v angličtině obsahují písmeno R. Mimo sezonu se v teplém moři rozmnožují, jsou tučnější a ne tak chutné. Čerstvé ústřice jsou před otevřením živé, uzavřené a plné vody. Když jsem je jedla poprvé, měla jsem pocit omylu v puse. Při druhé jsem se ale zamilovala! Vysrkněte ústřici a moc ji nekousejte, vychutnáte si tak jemné „masíčko“ se silnou vůní moře a jemnou delikátní neobvyklou chutí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!