Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Elixíry mládí nefungují

Česko

Britská studie popřela, že by přípravky s antioxidanty zpomalovaly stárnutí

LONDÝN/PRAHA Nakupovat kosmetické přípravky proti stárnutí kůže či umělé vitaminové doplňky stravy znamená podle vědců vyhazovat peníze pro nic za nic, píší britské listy Guardian a Daily Mail.

Studie badatelského týmu z londýnské University College (UCL) zpochybňuje, že by uměle vyrobené doplňky či přípravky obsahující antioxidanty zpomalovaly stárnutí. Ukazuje totiž naopak, že antioxidanty – které v posledních desítkách let nesměly chybět v žádném „kvalitním“ krému či pilulce, zřejmě nemají na proces stárnutí vůbec žádný vliv.

Podle doposud převládající teorie, která pochází z padesátých let minulého století, je stárnutí důsledkem postupného poškozování buněk reaktivními formami oxidů, které se nazývají také volné radikály. Antioxidanty údajně tyto volné radikály likvidují a omezují škody, které by mohly vzniknout jejich působením na buňkách.

Nejnovější univerzitní studie, která byla zveřejněna v odborném časopisu Genes and Development („Geny a vývoj“), vliv antioxidantů na stárnutí jasně zpochybnila. „Dokazuje, že když se snažíte zvýšit úroveň antioxidantů, nemá to na stárnutí pravděpodobně žádný vliv anebo velmi malý,“ řekl vedoucí týmu David Gems.

O procesu stárnutí moc nevíme K průkaznému pokusu vědci použili hlístice Caenorhabditis elegans (háďátko obecné). Pozměnili geny těchto červů tak, aby jejich organismus samovolně vylučoval protilátky likvidující volné radikály. Takové protilátky by jim podle známé teorie z padesátých let měly prodloužit život. Geneticky pozměněné hlístice však žily stejně dlouho jako ostatní.

„Výsledky našeho výzkumu odporují teorii o volných radikálech. Pravdou je, že o procesech stárnutí toho zatím víme málo. Užívat vitaminy C či E v domnění, že vám vrátí mládí, je zřejmě nesprávné,“ uvedl Gems a dodal: „Nezáleží na množství antioxidantů ve vašem jídle. Důležité pro zdraví je, abyste se nepřejídali a pohybovali se, co nejvíce můžete.“ Význam v boji proti rakovině Studie Gemsova týmu dává také za pravdu současnému americkému výzkumu, jenž se týká údajného účinku antioxidantů proti rakovině. Ve Spojených státech bylo v rámci klinické léčby provedeno pozorování patnácti tisíc pacientů. Lékaři sledovali účinky podávaných vitaminů C a E jako doplňků stravy a léčby. Po několika letech vědci neobjevili rozdíl mezi pacienty, kteří užívali skutečné vitaminy, a těmi, kteří užívali placebo („jen jako“).

ANTIOXIDANTY...

* jsou látky, které omezují aktivitu kyslíkových radikálů * omezují nebo zpomalují proces oxidace ve směsích * přidávají se do potravin – prodlužují jejich trvanlivost * přirozeně je získáváme potravou (např. vitaminy A, B2, C, E či rostlinná barviva) *doposud převládal názor, že jde o účinné prostředky obrany člověka proti stresu, negativnímu vlivu prostředí a předčasnému stárnutí maj

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...