„Dnešní rozhodnutí v žádném případě neznamená konec českého eidamu a goudy. Sýry s označením eidam a gouda se mohou na území Evropské unie dále vyrábět,“ řekl diplomatický zdroj obeznámený s výsledkem jednání zvláštního výboru pro zeměpisná označení.
Nová chráněná označení se týkají pouze sýrů, které budou vyrobeny v Nizozemsku. Ty pak budou moci nést označení Eidam Holland a Gouda Holland.
„My bereme rozhodnutí komise na vědomí. Nejsme z toho nadšeni. Obáváme se, že by tím v budoucnu Holandsko mohlo získat větší konkurenční výhodu,“ řekl Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. Česká republika nebyla v opozici k snahám nizozemských sýrařů získat chráněné označení zdaleka sama. Námitky proti návrhu v minulosti vznesli také němečtí, rakouští či slovenští výrobci. S úsilím sýrařů z Nizozemska nesouhlasili navíc také mlékaři z některých mimoevropských zemí.
Eidam a gouda zdomácněly V rozhodnutí je podle diplomatů jasně uvedeno, že pouhé názvy eidam a gouda nelze přímo chránit, protože už běžně zdomácněly. Nemělo by tak hrozit, že by mohlo být v budoucnu zakázáno používání samotných názvů eidam či gouda.
Čeští mlékaři podle Kopáčka poukazovali na to, že nizozemské sýry nevykazují výjimečnou vlastnost, která by je odlišovala od eidamských sýrů vyráběných v jiných zemích včetně České republiky. „Technologie výroby je dnes stejná všude ve světě,“ uvedl.
Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání
Regionální mutace| Lidové noviny - Čechy