Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

EU chrání eidam, čeští mlékaři se bojí

Česko

BRUSEL Evropská unie včera schválila nová chráněná zeměpisná označení EU pro sýry eidam a gouda vyráběné v Nizozemsku. Proti nizozemské žádosti v minulosti vystupovali vedle výrobců z jiných zemí i Češi. Obávali se, že by takové rozhodnutí mohlo ohrozit výrobu těchto sýrů v Česku. Nic takového ale podle diplomatů nehrozí. České mlékaře rozhodnutí EU přesto příliš nepotěšilo.

„Dnešní rozhodnutí v žádném případě neznamená konec českého eidamu a goudy. Sýry s označením eidam a gouda se mohou na území Evropské unie dále vyrábět,“ řekl diplomatický zdroj obeznámený s výsledkem jednání zvláštního výboru pro zeměpisná označení.

Nová chráněná označení se týkají pouze sýrů, které budou vyrobeny v Nizozemsku. Ty pak budou moci nést označení Eidam Holland a Gouda Holland.

„My bereme rozhodnutí komise na vědomí. Nejsme z toho nadšeni. Obáváme se, že by tím v budoucnu Holandsko mohlo získat větší konkurenční výhodu,“ řekl Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. Česká republika nebyla v opozici k snahám nizozemských sýrařů získat chráněné označení zdaleka sama. Námitky proti návrhu v minulosti vznesli také němečtí, rakouští či slovenští výrobci. S úsilím sýrařů z Nizozemska nesouhlasili navíc také mlékaři z některých mimoevropských zemí.

Eidam a gouda zdomácněly V rozhodnutí je podle diplomatů jasně uvedeno, že pouhé názvy eidam a gouda nelze přímo chránit, protože už běžně zdomácněly. Nemělo by tak hrozit, že by mohlo být v budoucnu zakázáno používání samotných názvů eidam či gouda.

Čeští mlékaři podle Kopáčka poukazovali na to, že nizozemské sýry nevykazují výjimečnou vlastnost, která by je odlišovala od eidamských sýrů vyráběných v jiných zemích včetně České republiky. „Technologie výroby je dnes stejná všude ve světě,“ uvedl.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Čechy

Autor: