Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Farmáři se bojí jedovatého masa

Česko

PARDUBICE Agrární komora vyzývá masokombináty a jatka, aby neodebíraly vepřové maso z Německa. Kvůli dioxinové aféře totiž v Německu prodej vepřového masa silně poklesl a producenti se jej pokusí prodat v zahraničí, řekl ředitel Svazu chovatelů prasat ČR Jan Stibal. Německé kontaminované maso by se tak mohlo objevit i na českém trhu. „V Německu je výrazný přetlak vepřového masa. Čína a Korea uzavřely své hranice. Jsou signály, že budeme pojistný ventil, kam to maso unikne. Proto ta výzva,“ řekl Stibal. Situace není pod kontrolou. Česko neví, kolik masa s obsahem nebezpečných dioxinů se dostalo na český trh. Jde o fatální selhání německých orgánů. Naopak česká strana neučinila žádná preventivní opatření,“ řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

„Do České republiky se měsíčně doveze 17 tisíc tun vepřového, což je denně 85 kamionů. Dioxiny se míchaly do krmiv už od března 2010,“ upozornil Veleba.

Šéf Agrární komory upozornil, že už velmi malé dávky dioxinů jsou zdraví nebezpečné. Nabourávají imunitní systém, způsobují snížení plodnosti a mají rakovinotvorné účinky. Dioxiny se dostaly do krmiv prostřednictvím tuků, které se používají jako pojivo. Výrobci využili odpad masných kyselin, který vzniká při výrobě biopaliv. Producenti krmných směsí je pak přimíchali do krmiv.

„Je to honba za ziskem, za snížením nákladů. Je to gangsterismus, který by se měl stát trestným činem,“ dodal Veleba. Zástupci zemědělských firem upozornili, že se maso dováží nejen do obchodů, ale i do jídelen či mateřských škol. Celá západní hranice od Chebu po České Budějovice je tímto ohrožena, řekl Josef Pyšek, ředitel společnosti LZ Odbyt z Klatovska.

Českým veterinářům se podařilo najít a pozastavit prodej zhruba pětiny z celkem 4500 kilogramů vepřového masa, které bylo na přelomu loňského a letošního roku dovezeno z Německa do Česka a mohlo obsahovat rakovinotvorný dioxin. Maso pocházelo z německé farmy používající krmivo s obsahem dioxinů. Polovina směřovala zejména do stravovacích zařízení ve Středočeském kraji.

Více čtěte na straně 20

Autor: