Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Farmáři varují před kuřaty z dovozu

PRAHA V kuřecím mase z dovozu se až třikrát častěji než v kuřatech z Česka vyskytují nebezpečné bakterie salmonely. Plyne to z testu Vysoké školy chemicko-technologické, jehož výsledky prezentovala na tiskové konferenci Agrární komora. Zatímco u vzorků, které pocházely z dovozu, prokázaly zkoušky přítomnost patogenu ve 46 procentech případů, u vzorků označených původem ČR to bylo 14 procent. Podle komory by proto měl stát zintenzivnit kontroly zejména dováženého masa a čeští zákazníci by měli spíše preferovat kuřata od domácích producentů.

Kontrole provedené v červenci tohoto roku bylo podrobeno celkem 34 vzorků kuřecího masa nakoupených v obchodní síti. Z nich 13 bylo z dovozu, u 21 byl uveden tuzemský původ. Testované kuřecí bylo přepravováno v termoboxech, analýzy se ve všech případech uskutečnily před stanoveným datem spotřeby. Šest z celkem devíti kontaminovaných vzorků pocházelo z Polska, u tří byla jako země původu uvedena ČR. Podle AK však existuje podezření, že i surovina u těchto výrobků pocházela ze zahraničí. Uvedení čeští výrobci totiž většinu surovin pro svou výrobu dováží, uvedla AK.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Veterináři nedůslednost při dohledu nad dodržováním limitů salmonel odmítají. „Státní veterinární dozor bere salmonely vážně a sleduje úroveň zpracovatelských závodů a chovů, kde v případě zjištění nařizuje zlepšit podmínky zoohygieny a popřípadě ukládá sankce,“ řekl v reakci na prohlášení Agrární komory mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Aktuálně platná směrnice EU podle něj neuvádí jako kritérium bezpečnosti potravin limit pro salmonely u čerstvého kuřecího. Předpis se prý vztahuje jen na mletá masa, masné polotovary a jiné masné výrobky včetně výrobků z drůbežího masa.

„V současnosti probíhá jedna z dalších kontrolních akcí. V rámci kontroly je pravděpodobné, že na tato zjištění budeme reagovat,“ podotkl Duben.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby i přítomných zástupců tuzemských drůbežářských firem na unijním trhu existují rozdílné požadavky na úroveň a průběh zpracování kuřat. Zatímco v České republice musí všichni drůbežáři při jejich chlazení používat vzduch, například Polsko má výjimku a může kuřata chladit vodou. Riziko výskytu patogenů v mase chlazeném vodou je přitom vyšší než u vzduchem chlazené drůbeže. Chlazení vzduchem je navíc pro výrobce nákladnější. Saldo zahraničního obchodu s drůbežím masem je dlouhodobě záporné, stále se však prohlubuje.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Čechy

Autor: