Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hlávně dělejte všéchno růčo

Česko

ZATRŽENO

Našinec propadl lásce k vaření. Kdo se chce stát celebritou, nechť popadne zástěru a vařečku. Pořady o vaření chrlí všechny televizní stanice a která je nemá, nežije. Jenže jak známo v Česku nikdy nic neprobíhá normálně a to, co začne slibně, musí se vyždímat do mrtě, aby si to všichni zošklivili. Takhle už dopadl Zdeněk Pohlreich, ale možná to není ani jeho vina. Jen blázen by si myslel, že přehlídka šťavnatých nadávek na adresu konkurence a odhalovaní sajrajtu v kuchyni vydrží jako program na celý rok.

Ještě příšernější je ale hotentotskou češtinou hovořící Ital v kuchyni, který do Čech přijel prodávat ponožky a po pár týdnech v televizi je z něj špičkový kuchař a zaručený expert na všechno italské. Inu, „hlavně dělejte všechno růčo a kdýž vám zbýlá nóžička od křtu, tak ji úžívejte“. Pan Ital sice nemyslel, že máte hodit do hrnce kus nemluvněte, které bylo právě pokřtěné, ale copak tohle může vůbec jeden brát vážně?

Z vaření si musela udělat živnost i Halina Pawlovská a ve svém novém pořadu je obestavěná jako karyatida na Akropoli svého času pod lešením, aby snad někoho z diváku neodradilo, že by po tom, co nabízí, mohla i přibrat.

A úplně nejlepší lahůdka je, když se na Primě sejde partička, která si vzájemně vaří, ale ještě předtím hosté právě vybraného hostitele pomlouvají od hlavy až k patě, jak má příšerný byt a jak jistě bude vařit blafy a nevhodně je servírovat. Zpravidla se pak všichni přežerou, funí a odvalí se od stolu. Moc poučné a kultivující. Zejména pro etnografy a češtináře, protože dotyční předvádějí tak neuvěřitelně primitivní slovník, že by stál za zaznamenání a prozkoumání. Prostě ať žijí kurzy vaření! Vždyť jsou tak povznášející.

O autorovi| Jana Machalická, redaktorka LN

Autor: