Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hovězí sendvič

Česko

Sendvič patří k těm několika málo lidským vynálezům, jejichž genialita je téměř oslňující. O tom, kdy, kde a za jakých okolností se zrodil, nemáme prakticky žádné informace. Víme však, proč se dvěma plátkům chleba s náplní uvnitř říká po celém světě sendvič. Výraz sandwich byl poprvé zapsán perem anglického historika a člena parlamentu Edwarda Gibbona, a to v roce 1763, přičemž důvodem mu byla snaha nalézt poněkud stručnější výraz pro chléb s náplní uvnitř. Coby inspirace tu zapůsobil jistý John Montagu, čtvrtý hrabě ze Sandwiche. Tento pán byl nadmíru náruživým hráčem, jenž ve chvílích, kdy se dostavil pocit hladu, jen s velikou nechutí opouštěl hrací stůl. Proto mu přišel vhod chléb proložený kousky masa z jehněčí kýty či plátky uzené šunky. John Montagu se tak zasloužil o vstup obyčejného sendviče do vyšších kruhů. Zanedlouho se tento pokrm stal oblíbeným pozdním pokrmem aristokratů oddávajících se hře karet či popíjení.

***

POTŘEBUJEME:

4 plátky hovězí svíčkové nebo

roštěné, každý o váze cca 100 g

3 lžíce nahrubo drceného černého

pepře a 3 lžíce nastrouhané

citronové kůry

1 lžíce olivového oleje

6 menších, dobře uzrálých rajčat

4 podélné čerstvé housky

2 lžíce bílého plnotučného jogurtu

a 2 lžíce kremžské hořčice

hrst lístků rukoly nebo špenátu

POSTUP: Drcený černý pepř promícháme s citronovou kůrou a touto směsí zlehka potřeme plátky masa po obou stranách. V pánvi rozehřejeme olej, maso na něm zprudka opečeme z každé strany 2 minuty a poté propékáme na středním plameni z každé strany další 2 minuty (takto získáme středně propečené maso). Steaky vyjmeme z pánve, dáme je stranou a pánev vrátíme na oheň. Rajčata rozpůlíme a řeznou stranou směrem dolů je vložíme do rozehřáté pánve. Za mírného potřásání zlehka orestujeme, až jsou rajčata zespoda nahnědlá a jejich dužnina je na omak zcela poddajná. Mezitím si připravíme housky tak, že je podélně hluboce nakrojíme a spodní část střídky potřeme směsí, kterou jsme připravili z bílého jogurtu a kremžské hořčice. Do připravené housky vložíme opečený steak, na něj položíme tři poloviny orestovaných rajčat a nakonec přidáme lístky rukoly nebo čerstvého špenátu. Přiklopíme a ihned podáváme.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...