Podle italských úřadů souvisí vysoký obsah dioxinu v mléce právě s "odpadkovou" krizí, která v Neapoli vyvrcholila na přelomu prosince a ledna letošního roku. Buvolí stáda se zřejmě pásla na místech, která jsou zamořená a kam se v minulých letech vyvážel toxický odpad.
Itálie nyní dočasně uzavřela 83 potravinářských farem, u nichž je podezření, že dodávají mozzarellu z buvolího mléka, které obsahuje dioxiny. Farmáři se obávají, že prodej mozzarelly může klesnout více než o polovinu. Policie v oblasti okolo Neapole nyní také vyšetřuje, zda nebyly kontaminovány krmné směsi buvolům, z jejichž mléka se vyrábí nejkvalitnější mozzarella.
Japonsko je ochotné zákaz dovozu italské mozzarelly zrušit. Nejprve ale tamní ministerstvo zdravotnictví požaduje od italské vlády jména výrobců, u kterých se produkty kontaminované rakovinotvorným dioxinem objevily.
Italský ministr zemědělství Paolo de Castro považuje japonskou a jihokorejskou reakci za přehnanou. Podle něj má Itálie právě u potravin velmi přísné vývozní kontroly. „Kampánie nemá problém s nebezpečnými potravinami,“ řekl de Castro.