Jak připravit jahodový páj a další pochoutky, nám poradili Věra a Martin Slezákovi, kteří jsou majiteli Školy chuti (www.skolachuti.cz). Oba jsou trenéry juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů. Martin je navíc i předsedou pražské a středočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů.
Pokud máte chuť na dezert z jahod nebo třeba i na tento jahodový páj, ale netroufáte se pustit do pečení, můžete si koláče a dorty objednat na www.e-cukrarna.cz nebo na www.lahudkarstvi. cz. Manželé Slezákovi vás mohou také naučit, jak se modelují jídla z karamelu nebo třeba jak se vyrábějí belgické pralinky. min
POTŘEBUJEME:
500 g čerstvých jahod 100 g moučkového cukru 200 g másla 300 g hladké mouky 1 vejce kůru z pomeranče a citronu 300 g hotového pudinku 300 g tvarohu 100 g cukru 50 g rumu 200 g jahodové šťávy 20 g želatiny 100 g bílků
POSTUP:
Smícháním moučkového cukru s moukou, máslem a vajíčkem vypracujeme jemné těsto, které vtlačíme do plechové formy určené na páj. Pečeme v troubě asi 20 minut při teplotě 160 °C. Po vyklopení necháme korpus vychladnout.
Do uvařeného pudinku přidáme nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru a necháme vychladit. Poté přidáme tvaroh, cukr, rum a vyšleháme.
Hotový vychlazený krém vetřeme na upečený korpus a nahoru pokrájíme na půlky jahody.
Vše řádně zachladíme a ze šťávy a želatiny připravíme zálivku tím způsobem, že želatinu namočíme do studené vody a rozpustíme ji v ohřáté šťávě (nálev můžeme přibarvit jedlou potravinářskou barvou). Tu pak zachladíme a potíráme jí vychlazený páj, aby jahody neosychaly. Při výrobě velkých pájových dortů můžeme kraje nazdobit šlehanými bílky s cukrem a zapéci plynovou pistolí. Dort ozdobíme čerstvou jahodou, popřípadě lístečkem jahodového výhonku.