Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jahodový páj

Česko

Když se řekne „jahody“, mnoha lidem se jako první asociace vybaví šampaňské. Milovníky koláčů a pečených pokrmů možná zláká více představa jahod zapečených třeba v tvarohovém těstíčku nebo namočených do hořké čokolády. K přípravě takové pochoutky často není ani potřeba být zkušený kuchař – některé dobroty zvládne prakticky kdokoliv. Přinášíme vám recepty, kterými si můžete zpestřit horké červencové dny.

Jak připravit jahodový páj a další pochoutky, nám poradili Věra a Martin Slezákovi, kteří jsou majiteli Školy chuti (www.skolachuti.cz). Oba jsou trenéry juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů. Martin je navíc i předsedou pražské a středočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů.

Pokud máte chuť na dezert z jahod nebo třeba i na tento jahodový páj, ale netroufáte se pustit do pečení, můžete si koláče a dorty objednat na www.e-cukrarna.cz nebo na www.lahudkarstvi. cz. Manželé Slezákovi vás mohou také naučit, jak se modelují jídla z karamelu nebo třeba jak se vyrábějí belgické pralinky. min

POTŘEBUJEME:

500 g čerstvých jahod 100 g moučkového cukru 200 g másla 300 g hladké mouky 1 vejce kůru z pomeranče a citronu 300 g hotového pudinku 300 g tvarohu 100 g cukru 50 g rumu 200 g jahodové šťávy 20 g želatiny 100 g bílků

POSTUP:

Smícháním moučkového cukru s moukou, máslem a vajíčkem vypracujeme jemné těsto, které vtlačíme do plechové formy určené na páj. Pečeme v troubě asi 20 minut při teplotě 160 °C. Po vyklopení necháme korpus vychladnout.

Do uvařeného pudinku přidáme nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru a necháme vychladit. Poté přidáme tvaroh, cukr, rum a vyšleháme.

Hotový vychlazený krém vetřeme na upečený korpus a nahoru pokrájíme na půlky jahody.

Vše řádně zachladíme a ze šťávy a želatiny připravíme zálivku tím způsobem, že želatinu namočíme do studené vody a rozpustíme ji v ohřáté šťávě (nálev můžeme přibarvit jedlou potravinářskou barvou). Tu pak zachladíme a potíráme jí vychlazený páj, aby jahody neosychaly. Při výrobě velkých pájových dortů můžeme kraje nazdobit šlehanými bílky s cukrem a zapéci plynovou pistolí. Dort ozdobíme čerstvou jahodou, popřípadě lístečkem jahodového výhonku.