Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jak správně připravit maďarské lečo

Česko

Kdo by neznal lečo. Jednouchý pokrm z paprikových lusků, rajčat a cibule má kořeny v Maďarsku. V českých domácnostech se lečo často zavařuje, aby bylo po ruce v zimních měsících nebo když není na vaření čas. „Lečo je mezi tradičními maďarskými jídly klasika. Jí se buď jako hlavní jídlo nebo se často podává k masu - nejčastěji pod biftek. Lečo zavařujeme také, ale poté ho používáme především jako základ pro gulášovou polévku nebo perkelt,“ říká šéf maďarské restaurace Grotto Robert Kelemen. Kromě zavařování je možné uvařené lečo uchovávat také v mrazáku.

Existuje nespočet variant tohoto jídla - například francouzské, houbové, slaninové nebo fazolové lečo. Do základního receptu se ale na rozdíl od toho českého nedává vajíčko. „Pravé maďarské lečo se vyznačuje ostřejší chutí, takže je dobré do něj přidat trochu mleté pálivé papriky. Na závěr je možné ozdobit lečo kopečkem zakysané smetany, která pokrm příjemně zjemní,“ dodává Robert Kelemen. Příjemné na leču je to, že ho lze připravit ze surovin, které máte doma zrovna po ruce. trn

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby: 2 velké cibule 4 velká rajčata 4 slovenské bílé papriky 200 g čabajky (nebo maďarské paprikové klobásy) 100 ml rostlinného oleje lžíci sladké mleté papriky sůl chleba jako přílohu Další možná zelenina: 4 stroužky česneku 1 lilek 1 menší cuketa

POSTUP:

Cibule nakrájíme na větší kousky a spolu s nakrájenou čabajkou je vložíme do hrnce s rozpáleným olejem.

Vše mícháme na prudkém ohni, dokud klobása nepustí šťávu.

Přidáme na větší kousky nakrájená rajčata a papriky zbavené jádřinců, přidáme trochu sladké mleté papriky a mírně podusíme.

Osolíme a mícháme asi 10 minut.

Zelenina by neměla být rozvařená.

Podáváme s chlebem.

Kromě zmíněné zeleniny je možno přidat nakrájené stroužky česneku či oloupaný lilek a cuketu.

Doporučené víno: bílé i červené

2další recepty na lečo

Houbové lečo Potřebujeme: 75 dkg zelených paprik, 25 dkg vařených lesních hub, 2 velké cibule, 2 velká rajčata, 5 dkg uzeného špeku, 1 dcl smetany, 1 dcl kysané smetany, 1 lžíci vegety a červené papriky, petrželovou nať, 1 stroužek česneku, sůl a pepř Postup: Na pánev dáme nakrájený špek a na jeho tuku usmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme mletou papriku, houby a papriky, zalijeme trochou vody a několik minut podusíme. Poté přidáme rajčata, osolíme, opepříme a na závěr přidáme smetanu, petržel, utřený či nakrájený česnek a dochutíme vegetou. Hotový pokrm servírujeme se zakysanou smetanou navrchu. Jako přílohu podáváme rýži, brambory či chleba.

Citronové lečo Potřebujeme: 1 kg zelených paprik s tenkou slupkou, 25 dkg rajčat, 2 velké cibule, 10 dkg uzeného špeku, 2 dcl kysané smetany, 4 stroužky česneku, šťávu z 1 citronu, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžičku strouhané citronové kůry, černý pepř a sůl Postup: Nakrájíme špek a dáme ho na pánev. Přidáme cibuli a vše orestujeme. Přisypeme mletou papriku a osolíme. Zalijeme trochou vody a přidáme nakrájené papriky, citronovou kůru, drcený česnek, oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata a zakysanou smetanu. Během občasného míchání podusíme. Těsně před podáváním přilijeme citronovou šťávu, nebo ji necháme volně na stole, ať si lečo každý dochutí sám.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...