Ke skvělému a delikátnímu jídlu ze svatojakubských mušlí bylo třeba vybrat stejně delikátní a vynikající víno. Opět jsme zasedli k Dlouhému stolu v hotelu Hoffmeister a zkoumali, které víno by k nim bylo nejlepší. Předem jsme vyloučili červené a postupně k jednotlivým soustům ochutnávali vzorky bílých vín. Nakonec jsme se přišli na to, že se neshodneme jenom na jednom z předložených vzorků. Takže dnes doporučuji opět dva, bez určení pořadí. Oba dva druhy vína s jakubkami skvěle souzní.
Rulandské šedé, pozdní sběr 2008, z Vinařství Sonberk, pochází ze stejnojmenné viniční tratě v katastru Popic. Má světle zelenkavě žlutou barvu a elegantní, příjemně kořenitou vůni s typickým oříškově minerálním zabarvením. Chuť je středně plná, s rychlým nástupem sametové kořenitosti, která se postupně otvírá do lehkých citrusových tónů a je postavená na výraznější mineralitě, která se nejvíce projevuje v samotném závěru chuti.
Ryzlink rýnský z Vinařství Tanzberg v Bavorech nezapře svůj původ z vinice s příznačným názvem Slunečná. Jde o lahvově vyzrálý pozdní sběr, ročník 2007. Víno má světle zlatavou barvu. Vůně je velmi komplexní a bohatá, působí nadýchaně, měkce a ovocně, s prchavým aroma lučních květin a kvetoucí lípy. Chuť je velmi plná a mohutná, po počátečním ovocném nástupu podporovaném šťavnatou kyselinkou, která umocňuje oříškově citrusový dojem. Závěr chuti je výrazněji minerální a pořád ještě svěží díky zmíněné pikantní kyselině. Víno dlouho a skvostně doznívá na patře.